Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522781
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82845/92
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
139758 - 471258

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA in neo-renaissancestijl, omstreeks 1893 gebouwd en onderdeel van een reeks van zes in hoofdvorm en detaillering gelijksoortige villa's langs de 's-Gravelandseweg (nrs. 63-73). Waarschijnlijk zijn deze villa's door de architect J.W. Meijer ontworpen in opdracht van A. van Delden. De villa ligt iets verhoogd en teruggerooid langs de 's- Gravelandseweg met de voorgevel naar de weg gekeerd. De linker zijgevel grenst aan de Lindeheuvelstraat.

N.B. De lage aanbouw met garagedeur uit 1984 aan de achtergevel is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Villa van twee bouwlagen en kapverdieping, opgetrokken in rode baksteen op een nagenoeg vierkante plattegrond. Het afgeknotte samengestelde schild-zadeldak is gedekt met gesmoorde kruispannen. Boven een hoge in blokken gepleisterde plint zijn de gevels geleed met gepleisterde speklagen, een cordonlijst en langs de dakrand een hoofdgestel met kroonlijst op geprofileerde klampen. In de gevels overwegend schuifvensters, deels met T-ramen, en dubbele glasdeuren met recht gesloten bovenlicht. Boven de gevelopeningen op de begane grond hanekammen met gepleisterde sierstenen en op de verdieping gepleisterde segmentbogen met sluitsteen. In de boogvelden tegeltableaus met ruitvormige patronen.

Aan de voorgevel (NO) links een houten serre met sierroedenverdeling in de vensters en een dubbele glasdeur in de voorgevel. Het dak van de serre, dat dienst doet als balkon, springt boven de deur iets uit en wordt hier ondersteund door slanke houten kolommen, voorzien van cannelures en florale in ajour uitgevoerde voluten. Op de verdieping openen twee dubbele deuren op het balkon. Rechts van de serre wordt het risaliet met twee vensterassen bekroond door een schoudergevel met uitgemetselde aanzetten op gepleisterde kraagstenen. Op de schouderstukken bij de aanzet van de topgevel twee pironnen en in de geveltop een driehoekige afsluiting met rolwerk.

In het midden van de rechter zijgevel (NW) op de begane grond de oorspronkelijke paneeldeur met diefijzers en rechts daarvan een risaliet met T-venster op de begane grond.

De linker zijgevel (ZO) telt twee vensterassen.

Aan de achtergevel (NW) rechts een risaliet met afgeknotte topgevel en gepleisterde aanzetstenen. In de risaliet twee verdiepingsvensters met stolpraam en in de geveltop een schuifvenster. Boven de aanbouw links in de gevel een venster met stolpraam en rechts daarvan een smal venstertje.

Waardering

De villa is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een villa in neo-renaissancestijl uit het einde van de negentiende eeuw. Het pand is van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering en de ensemblewaarde als onderdeel in een reeks van zes gelijksoortige villa's langs de 's-Gravelandseweg.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
Ja's-Gravelandseweg691217 EJHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumP357

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissancestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18931893exactvervaardiging
19501950exactverbouwing

verbouwing tot dubbelwoning

19841984exactverbouwing

aanbouw achterzijde