Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522783
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
25 maart 2002
Kadaster deel/nr: 
82845/98
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
139730 - 471292

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De VILLA in neo-renaissancestijl is omstreeks 1893 gebouwd en vormt een onderdeel van een reeks van zes in hoofdvorm en detaillering gelijksoortige villa's langs de 's-Gravelandseweg (nrs. 63-73). Waarschijnlijk zijn ze alle zes door de architect J.W. Meijer ontworpen in opdracht van A. van Delden.

De villa ligt iets teruggerooid van de 's- Gravelandseweg met de voorgevel naar de weg gekeerd.

Omschrijving

Pand van twee bouwlagen en kapverdieping, opgetrokken in rode baksteen op een nagenoeg vierkante plattegrond met aan de achtergevel links een grote serre. Het afgeknotte samengestelde schild-zadeldak is gedekt met gesmoorde kruispannen. Boven een gepleisterde plint zijn de gevels geleed met speklagen, een cordonlijst en langs de dakrand een hoofdgestel met kroonlijst op krulconsoles. Overwegend T-vensters met schuiframen en dubbele glasdeuren onder recht gesloten bovenlicht, een enkele voorzien van glas-in-lood. Boven de gevelopeningen op de begane grond segmentbogen en op de verdieping hanekammen met gepleisterde sierstenen en tegelmozaïeken in de boogvelden. Aan de voorgevel (NO) links twee vensterassen in een risaliet met in de eenvoudige topgevel een stolpvenster en kleine blinde roosvensters. Rechts een grote rechthoekige serre met in het hoofdvolume een schuifdeur, en op de serre een balkon waarop twee glasdeuren openen. De serre heeft openslaande deuren, een borstwering en enkele gesneden stijlen. In de middenrisaliet van de rechter zijgevel (NW) blinde vensters en links daarvan twee vensterassen en rechts een. De hoofdentree met oorspronkelijke deur bevindt zich iets rechts uit met midden in de linker zijgevel (ZO). Boven de paneeldeur met diefijzers een schuifvenster op de verdieping en links een risaliet met stolpvenster op de begane grond.

Aan de achtergevel (NW) links een risaliet met afgeknotte topgevel en daarvoor een grote rechthoekige serre. Op de verdieping glasdeuren (L) naar het balkon en een venster (R). Rechts een plat afgedekte aanbouw en daarboven een klein balkon, waarop een glasdeur opent. Links van de balkondeur een klein smal rechthoekig venstertje. Vanuit de tot deur gewijzigde opening in de topgevel een brandtrap.

In het interieur is het trappenhuis uitgevoerd in hout en ijzer goed bewaard gebleven, alsmede in de hal een marmeren vloer en verder nog diverse oorspronkelijke paneeldeuren en de schuifdeuren in de kamers-en-suite.

Waardering

De villa is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een villa in neo-renaissancestijl uit het einde van de negentiende eeuw. Het pand is met name van stedenbouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering en de ensemblewaarde als onderdeel van een reeks van zes gelijksoortige villa's langs de 's-Gravelandseweg.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
Ja's-Gravelandseweg731217 EJHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumP1281

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissancestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18931893globaalvervaardiging
19211921exactverbouwing

serre achtergevel

19861986exactverbouwing

brandtrap