Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522784
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Huize Peerlkamp
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82845/107
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
140053 - 470778

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA 'Huize Peerlkamp' met bijbehorende ERFSCHEIDING, gebouwd in 1907 naar ontwerp van de architect J.R. de Jong in chaletstijl met Art Nouveau-invloed. De villa ligt aan de rand van het villapark De Boomberg, ten westen van het centrum van Hilversum, in een tuin op de hoek van de Peerlkamplaan en de P.C. Hooftweg. De erfscheiding bevindt zich langs deze straten.

N.B. De keukenaanbouw uit 1990 aan de achtergevel is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving

Villa van twee bouwlagen en kapverdieping op nagenoeg vierkante plattegrond onder een samengesteld schild-zadeldak, gedekt met rode tuiles du Nordpannen en op de nok zinken pironnen. Het overstekende dak wordt ondersteund door klampen. De gevels zijn boven een plint van grauwe baksteen witgepleisterd. In het pleisterwerk zijn boven de gevelopeningen de strekken en ontlastingsbogen in rode baksteen uitgespaard. In de gevels vensters met schuif- en stolpramen en dubbele glasdeuren met luiken en in de bovenlichten een kleine roedenverdeling.

Aan de voorgevel (O) links een hoog opgaand risaliet met beschoten geveltop onder afgewolfde steekkap. In de linker afgesnoten hoek boven elkaar twee smalle vensters onder een kraagstuk. Op de begane grond in de risaliet een dubbele glasdeur onder getoogd bovenlicht en op de verdieping een loggia onder rondboog met balustrade en dubbele glasdeur. Links van de loggia een klein smal venster. Rechts van de risaliet op de begane grond de oorspronkelijke paneeldeur met bovenlicht in portiek onder rondboog, en rechts een schuifvenster. Op de verdieping een breed houten balkon op schoren, waarop een dubbele glasdeur opent.

Aan de linker zijgevel (Z) een grote rechthoekige serre met dubbele glasdeur onder afgeknot schilddakje met rode pannen. Op het dak van de serre een balkon met houten balustrade onder verlengd dakschild, ondersteund door standvinken. Links van de serre een puntgevel met beschot onder overstekend zadeldak. Op de begane grond een dubbele glasdeur en op de verdieping een schuifvenster.

In de rechter zijgevel (N) links een venster op de begane grond en rechts een traplicht met kruiskozijn en gekleurde glas-in-loodramen op de verdieping.

De achtergevel (W) telt in het midden twee vensterassen met op de begane grond rechts een glasdeur en links de latere keukenaanbouw. Op de verdieping vensters met stolpraam en bovenlicht. In het dakschild bevindt zich een kleine dakkapel. In het interieur zijn onder meer stucplafonds en tegellambrizeringen met Art Nouveau-decoraties, paneeldeuren en het trappenhuis bewaard gebleven.

De erfscheiding bestaat uit een eenvoudig ijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommetjes aan weerszijden van de toegangshekken.

Waardering

De vroeg twintigste-eeuwse villa "Huize Peerlkamp" met erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en nagenoeg gaaf voorbeeld van een villa opgetrokken in chaletstijl met Art Nouveau-elementen. De villa is als hoekpand beeldbepalend gesitueerd aan de rand van het villapark 'De Boomberg' en vormt een ensemble met het naastgelegen pand P.C. Hooftweg 3 in dezelfde bouwstijl.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaP.C. Hooftweg11217 RJBoombergHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
Hilversum N3875

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Art Nouveauinvloeden
Chalet-stijlinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19071907exactvervaardiging
19901990exactverbouwing

keukenaanbouw achterzijde

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Jong, J.R. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur