Hilversum N 3876
P.C. Hooftweg 3, 1217 RJ te Hilversum

Inleiding

VILLA in chaletstijl met Art Nouveau-invloed, gebouwd in 1907 naar ontwerp van de architect J.R. de Jong, met bijbehorende ERFSCHEIDING. De villa ligt aan de rand van het villapark De Boomberg, iets teruggerooid van de straat naast het gelijksoortige 'Huize Peerlkamp'. Een eenvoudig ijzeren spijlenhek vormt de erfscheiding.

Omschrijving

Villa van twee bouwlagen en kapverdieping, opgetrokken vanuit een vierkant grondplan met verschillende kleine uitbouwen onder een samengesteld schild-zadeldak met rode tuiles du Nordpannen en zinken pironnen op de nok. Overstekende kap op klampen. Boven de plint van grauwe baksteen witgepleisterde gevels waarin de strekken en ontlastingsbogen boven de gevelopeningen zijn uitgespaard. Vensters en dubbele glasdeuren met luiken en kleine roedenverdeling in de bovenlichten.

De voorgevel (O) wordt gedomineerd door een hoog opgaand risaliet met in de geveltop vakwerk onder een steekkap met windveer. Op de begane grond een erkerpartij met afgesnoten hoeken waarboven de verdiepingslaag wordt ondersteund door een latei op zware consoles. In de voorgevel van de erker een kruisvenster en in de schuine zijden schuifvensters. Op de verdieping een brede loggia met balustrade en dubbele glasdeur onder een grote rondboog en in de geveltop een klein houten erkertje met roedenverdeelde venstertjes. Rechts van de risaliet op de begane grond een groot venster onder halfrond bovenlicht en op de verdieping een kruisvenster.

Aan de rechter zijgevel (N) een rechthoekige lage uitbouw met in de oostgevel de oorspronkelijke paneeldeur onder luifel en in de noordgevel twee kleine vensters. In de noordgevel van het hoofdvolume rechts van de aanbouw een kruisvenster en op de verdieping twee vensters met stolpraam. Het hoog opgaande risaliet aan de linker zijgevel (Z) eindigt in een geveltop met vakwerk onder een overstekend zadeldak. In de risaliet op de begane grond dubbele glasdeuren naar de tuin en op de verdieping naar een houten balkon. Rechts van de risaliet een grote serre met afgesnoten hoeken onder vijfzijdig schilddak en op de verdieping een kruisvenster.

Links aan de achtergevel (W) een lage rechthoekige uitbouw met kleine vensters en een houten deur. Rechts van de aanbouw een dubbele glasdeur op de begane grond en daarboven een kruisvenster. Boven de aanbouw een klein verdiepingsvenster.

In het dak boven de achter- en zijgevels getoogde dakkapellen en in het midden op de nok een schoorsteen. In plattegrond en detaillering nagenoeg gaaf bewaard gebleven interieur met onder meer zwart marmeren schouwen, paneeldeuren en stucplafonds en tegellambrizeringen met Art Nouveau-decoraties.

Langs de straat een eenvoudig smeedijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommetjes aan weerszijden van het toegangshek.

Waardering

De vroeg twintigste-eeuwse villa met ijzeren erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en gaaf voorbeeld van een villa opgetrokken in chaletstijl met Art Nouveau-invloed, kenmerkend voor de bouwperiode. De villa is beeldbepalend gesitueerd in het villapark 'De Boomberg' en vormt een ensemble met het naastgelegen pand P.C. Hooftlaan 1 in dezelfde bouwstijl.

Jong, J.R. ; Noord-Holland