Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522786
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82845/142
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
140044 - 470828

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA 'Hooftsburgh' in Neo-Hollandse Renaissancestijl met bijbehorende ERFSCHEIDING, gebouwd in 1907 naar ontwerp van de architect J.J. (Co) Brandes. De villa ligt iets teruggerooid van de straat, met een ijzeren hek als erfscheiding en maakt deel uit van het villapark De Boomberg.

Omschrijving

Villa van twee bouwlagen en kapverdieping op een nagenoeg rechthoekige plattegrond onder een hoog schilddak met daktegels en twee zinken pironnen op de nok. In het dak diverse dakkapellen, boven de voorgevel onder zeer hoge steile schilddakjes met piron op de nok. Ver overstekende daklijst op klampen. De gevels zijn opgetrokken in grauwe baksteen en rijkelijk voorzien van natuurstenen ornamenten, speklagen en decoratieve gevelankers. Vensters en dubbele glasdeuren met recht gesloten bovenlicht, deels met glas-in-loodramen. Boven de gevelopeningen hanekammen met gepleisterde sierstenen en op de verdieping kleine frontonnetjes. De consoles en het fries zijn gedecoreerd met maskers.

Aan de voorgevel (O) rechts een risaliet, bekroond door een rijk geornamenteerde trapgevel met pilasters, voluten, sierbollen en een fronton. Op de begane grond een groot vierledig venster onder een houten erker op zware houten consoles. De erker wordt afgesloten door een kroonlijst en een schildakje waarin een klein balkonnetjes met gesloten borstwering is opgenomen. Aan weerszijden van de erkerpartij in de gevel twee natuurstenen cartouches met 'Anno 1907'. Links van de risaliet telt de voorgevel twee vensterassen met in het dakschild twee kleine dakkapellen onder hoge spitsen.

De rechter zijgevel (N) bestaat uit een risaliet met twee vensterassen en links daarvan een laag entreeportiek met natuurstenen balustrade en rondbogen met trekstangen op natuurstenen kolommen, afgesloten door een ver overstekende geprofileerde daklijst op klampen. De geverniste toegangsdeur in de oostgevel van de risaliet is te bereiken via de portiek. Boven de portiek een balkon met natuurstenen balustrade, waarop een dubbele glasdeur opent. In de rechter vensteras van de risaliet een dienstingang met deur onder luifel. Rechts daarvan een plat afgedekte éénlaagse aanbouw met samengesteld venster, die om de hoek doorloopt tot halverwege de achtergevel (W). In de aanbouw aan de achterzijde een deur en drieledig venster en daarboven in de gevel van de villa een groot samengesteld traplicht met glas-in-loodramen. Rechts daarvan een blind risaliet met vanaf de verdieping uitgemetseld rookkanaal op rondboog. Tegen de linker zijgevel (Z) een rechthoekige serre onder balkon met houten balustrade waarop twee glasdeuren openen. Links op de begane grond een dubbele glasdeur in samengesteld kozijn naar een terras.

De erfscheiding bestaat uit een ijzeren hek langs de straat waarin draaihekken.

Waardering

De villa 'Hooftsburgh' met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en nagenoeg gaaf voorbeeld van een in Neo-Hollandse Renaissancestijl opgetrokken villa uit het begin van de twintigste eeuw. Tevens is de villa van belang als vroeg, nog geheel historiserend werk in het overigens door zakelijk expressionistische bouwtrant bepaalde oeuvre van J.J. Brandes. De villa is beeldbepalend gesitueerd in het villapark 'De Boomberg' en vormt samen met de naastgelegen villa's P.C. Hooftlaan 1 en 3 een ensemble.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaP.C. Hooftweg51217 RJBoombergHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumN9408

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-RenaissanceNeo-Hollandse Renaissancestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19071907exactvervaardiging
19881988globaalverbouwing

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Brandes, J.J. (Co) ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur