Hilversum N 3771
Peerlkamplaan 5, 1217 RT te Hilversum

Inleiding

VILLA in eclectische trant met overwegend neo-classicistische detaillering uit 1890, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark 'De Boomberg'. De villa ligt iets teruggerooid, in de as van de Spieghellaan.

Omschrijving

Villa van twee bouwlagen op vierkante plattegrond onder afgeknot schilddak met gesmoorde Hollandse pannen. De witgepleisterde gevels zijn voorzien van hoeklisenen en een cordonlijst. Op de begane grond is het pleisterwerk uitgevoerd met een schijnvoeg in blokmotief en zijn de lisenen gebosseerd. Schuifvensters en glasdeuren met recht gesloten bovenlicht onder rechte profiellijsten. De symmetrische voorgevel (N) telt drie vensterassen met de entreepartij in een middenrisaliet. Boven de paneeldeur een dubbele glasdeur naar klein balkon met gietijzeren hekwerk. In het dakschild een plat afgedekte dakkapel met voluutdecoratie op de wangen. De zijgevels (O en W) tellen elk twee vensterassen. Aan de westgevel links een plat afgedekte houten serre op bakstenen plint. Grotendeels blinde achtergevel (Z) met risalerende middenpartij. Links van de risaliet een dubbele glasdeur, rechts een plat afgedekte lage aanbouw met deur en daarboven een gepleisterde schoorsteen.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse villa is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een villa in eclectische trant met neo-classicistische detaillering. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'.

Groot, J. de ; Noord-Holland