Hilversum N 3774
Peerlkamplaan 3, 1217 RT te Hilversum

Inleiding

VILLA 'Vreewijk' in schilderachtige eclectische trant gebouwd in 1890 naar ontwerp van J. de Groot, met bijbehorende ERFSCHEIDING, in villapark 'De Boomberg'. De villa ligt iets teruggerooid in een tuin met gazon en bomen, langs de straat afgescheiden door een ijzeren tuinhek.

Omschrijving

Villa op nagenoeg vierkante plattegrond die bestaat uit een tweelaags bouwvolume onder zadeldak evenwijdig aan de straat en haaks daarachter een gedeelte van één bouwlaag onder gebroken zadeldak. De noklijnen van de met gesmoorde Hollandse pannen gedekte daken staan loodrecht op elkaar. Langs de dakrand van de overstekende kappen sierlijsten en boven de topgevels sierspanten met decoratief snijwerk en makelaars. De witgepleisterde gevels met grijze plint zijn beganegronds uitgevoerd met schijnvoegen en boven de cordonlijst met banden in 'pseudo-vakwerk'. Overwegend schuifvensters en dubbele glasdeuren met recht gesloten bovenlicht, deels met glas-in-lood, en persiennes onder ontlastingsbogen met sluitsteen. Casementen onder de verdiepingsvensters. De voorgevel (N) telt drie vensterassen waarvan de linker in een hoekrisaliet met puntgevel onder steekkap. De oorspronkelijke paneeldeur met diefijzers bevindt zich in het midden van de linker zijgevel (O), in het lage bouwvolume. Rechts van de entree een hoog opgaand hoekrisaliet met puntgevel en vensteras als aan de voorgevel en links een venster. Aan de rechter zijgevel (W) links een hoekrisaliet met sierspant in de geveltop. Op de begane grond een rechthoekige houten serre met sierroedenverdeling in de vensters en daarboven een verdiepingsvenster. In het midden van de gevel twee kleine rechthoekige venstertjes en rechts een schuifvenster. De achtergevel (Z) met gebroken geveltop en decoratieve windveren telt twee vensterassen. Inwendig is de plattegrondindeling evenals enkele interieurelementen, zoals paneeldeuren en stucplafonds grotendeels bewaard gebleven.

Langs de straat een eenvoudig ijzeren spijlenhek en gietijzeren hekpijlertjes aan weerszijden van het toegangshek met draaivleugel.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse villa 'Vreewijk' met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van de villapark 'De Boomberg'.

Groot, J. de ; Noord-Holland