Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522792
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82845/187
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Hilversum N 9856
Hilversum N 9857
Peerlkamplaan 12, 1217 RT te Hilversum

Omschrijving

Inleiding

VILLA in chaletstijl uit omstreeks 1880, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villawijk 'De Boomberg'. De villa ligt teruggerooid in een tuin met gazon en bomen, van de openbare weg afgescheiden door een ijzeren hekwerk.

Omschrijving

Villa op winkelhaakvormige plattegrond met éénlaags hoofdvolume en haaks daarop een aanbouw van twee bouwlagen onder loodrecht op elkaar aansluitende zadeldaken met Hollandse pannen. Het onderste gedeelte van de gevels is met schijnvoegen in blokmotief gepleisterd, het bovenste deel is opgetrokken in rode baksteen met donkerbruin vakwerk. De hoge plint wordt afgesloten door een omgaande geprofileerde waterlijst. De overstekende kappen met eenvoudige windveren rusten op geprofileerde schoren. Vensters en deuren met recht gesloten bovenlicht.

Symmetrische voorgevel (Z) met middenrisaliet onder steekkap en op de begane grond een dubbele glasdeur tussen zijlichten die opent naar een houten veranda met slanke gietijzeren kolommetjes en houten hoekkolommen. In de zijwanden van de veranda vensters met sierroedenverdeling. Aan weerszijden van de veranda twee schuifvensters met bovenlicht en in de linker een groot gekleurd glas-in-loodraam in Art Nouveau-trant. In de geveltop een driezijdige uitkragende erkerpartij.

In de linker zijgevel (W) de entreepartij met luifel boven deur en in de geveltop een drieledig zoldervenster.

De rechter zijgevel (O) telt beganegronds één venster en in de geveltop een samengesteld zoldervenster.Nagenoeg blinde achtergevel (N) met in de dwarsvleugel rechts stolpramen, deels met bovenlicht.

Langs de straat een eenvoudig laag ijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommetjes aan weerszijden van het toegangshek.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een villa in chaletstijl. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
globaal
verbouwing
1909
1909
exact
aanbouw achterzijde
verbouwing
1985
1985
exact
ophoging aanbouw

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
stijlzuiver