Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522794
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82845/194
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
139990 - 470945

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA uit 1889 in eclectische trant met neo-classicistische detaillering en bijbehorende ERFSCHEIDING, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark 'De Boomberg'. De villa ligt iets teruggerooid in een tuin met gazon en bomen, aan de straatzijde afgesloten door de erfscheiding. Voor het pand een oprijlaan langs een halfrond grasperk met bomen. Het pand staat in de as van de Spieghellaan, recht tegenover Peerlkamplaan 5, en vormt de visuele beëindiging van deze straat.

Omschrijving

Villa van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder afgeknot schilddak met gesmoorde Hollandse pannen. Aan de achterzijde een plat afgedekte aanbouw. De witgepleisterde gevels zijn voorzien van een grijs geschilderde plint, een cordonlijst en een hoofdgestel met kroonlijst. De hoeklisenen zijn op de begane grond uitgevoerd in blokken en op de verdieping met casementen. Overwegend schuifvensters en glasdeuren met recht gesloten bovenlicht en decoratieve geschulpte houten jaloeziekasten. Rond de vensters eenvoudige profiellijsten en waterdorpels op kleine consoles als onderdeel van een omgaande waterlijst. In de dakkapellen vierruits vensters.

De symmetrische voorgevel (Z) telt vijf vensterassen, waarvan de middelste in een risaliet, bekroond door een dakkapel met pilasters en voluutvormige wangen onder een fronton. Boven de dubbele paneeldeur een houten balkon met gietijzeren hekwerk op schoren, waarop dubbele glasdeuren uitkomen. De zijgevels (O en W) zijn door een liseen verdeeld in twee traveeën. Tegen de voorste travee twee vrijwel identieke rechthoekige houten serres met sierroedenverdeling in de vensters en schuifdeuren. De serre aan de westgevel is aan de achterzijde (N) dichtgezet. Dubbele glasdeuren geven toegang tot de balkons met houten hekwerken op de serres. De achterste travee telt twee vensterassen met in de westgevel een tweede deurpartij. Wit gepleisterde plat afgedekte dakkapellen.

Voor de achtergevel (N) op de begane grond een plat afgedekte aanbouw dat via een tussenlid verbonden is met het hoofdvolume. Links van het tussenlid op de begane grond een venster en rechts een dubbele glasdeur. De verdiepingslaag telt drie vensterassen met op de verdieping één centraal venster tussen twee blinde vensters.

De erfscheiding bestaat uit een laag ijzeren spijlenhek langs de straat.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een villa in eclectische trant met neo-classicistische detaillering. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg".

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaAlbertus Perkstraat121217 NSBoombergHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumN5196

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Classicismeinvloeden
Eclecticismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18891889exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Groot, J. de ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur