Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522795
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82846/13
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
140022 - 470893

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA uit omstreeks 1890 in chaletstijl met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villapark 'De Boomberg'. De villa vertoont in typologie en bouwstijl sterke gelijkenis met de achtergelegen villa Peerlkamplaan 12. De villa ligt iets teruggerooid in een tuin met gazon en bomen, langs de straat afgescheiden door de erfscheiding.

Omschrijving

Villa op L-vormige plattegrond met éénlaags hoofdvolume onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de straat, gedekt met gesmoorde en rode kruispannen. Aan de achterzijde de plat afgedekte gepleisterde korte dwarsvleugel van twee bouwlagen. Het onderste gedeelte van de gevels is gepleisterd met schijnvoegen in blokmotief, het bovenste deel is opgetrokken in rode baksteen met donkerbruin geschilderd vakwerk. De overstekende kappen hebben een decoratieve windveer met rijk houtsnijwerk. Grotendeels schuifvensters en dubbele glasdeuren met glas-in-loodramen in de recht gesloten bovenlichten.

Symmetrische voorgevel (N) met centrale rechthoekige houten erker en daarboven een overstek met puntgevel onder ver overstekende steekkap. In de erker een schuifdeur tussen zijlichten. Boven de erker een balkon met houten hekwerk waarop een dubbele glasdeur opent. Aan weerszijden van de erkerpartij twee vensters.

In de oostgevel rechts een venster en links een lage plat afgedekte aanbouw met in de voorgevel (N) de oorspronkelijke paneeldeur met sierlijke diefijzers. Een tweede oorspronkelijke paneeldeur met diefijzers bevindt zich in de westgevel en rechts daarvan een venster met persiènnes. In de geveltoppen met vakwerk een drieledig zoldervensters bestaande uit een centraal stolpraam met zijlichten.

In de achtergevel (Z) van het hoofdvolume vier dubbele glasdeuren naar de tuin en in de tweelaagse aanbouw een deur en twee vensters met stolpraam en bovenlicht. In het dakschild drie gemetselde schoorstenen, waarvan één met decoratief metselwerk.

De erfscheiding voor het huis bestaat uit een eenvoudig ijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommetjes aan weerszijden van het toegangshek.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse villa met erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en nagenoeg gaaf voorbeeld van een villa in chaletstijl. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaAlbertus Perkstraat311217 NLBoombergHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumN3869

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Chalet-stijlstijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18901890globaalvervaardiging
19051905exactverbouwing

uitbreiding achterzijde

19231923exactverbouwing

verbouwing serre voorgevel