Hilversum P 29
Albertus Perkstraat 59, 1217 NM te Hilversum

Inleiding

VILLA met bijbehorende ERFSCHEIDING, in schilderachtige eclectische trant uit 1895, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villawijk 'De Boomberg'.

De villa ligt iets teruggerooid in een grote tuin, afgescheiden van de straat door een ijzeren hek.

Omschrijving

Asymmetrische villa van twee bouwlagen op een nagenoeg vierkante plattegrond onder een samengesteld schild-zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. De noklijn van het zadeldak staat loodrecht op de straat en het schilddak is afgeknot. De witgepleisterde gevels zijn voorzien van schijnvoegen, 'pseudo-vakwerk' en een cordonlijst. Langs de dakranden een eenvoudige sierlijke houten lijst en in de geveltoppen uitkragende sierspanten op consoles. Overwegend schuifvensters en dubbele glasdeuren met persiennes. Onder de vensters gepleisterde rechthoekige friezen met geometrische ornamenten.

De voorgevel (N) telt drie vensterassen, waarvan de rechter in een risaliet met puntgevel en sierspant. Aan de rechter zijgevel (W) links een rechthoekige houten serre met schuifdeur en daarboven een klein balkon met gietijzeren hek en een dubbele glasdeur. De entree bevindt zich in de middelste van de drie vensterassen van de linker zijgevel (O). De oorspronkelijke rijk uitgevoerde paneeldeur is voorzien van decoratieve diefijzers. De achtergevel (Z) heeft links een vensteras met beganegronds een dubbele glasdeur in een risaliet met puntgevel en sierspant en rechts de plat afgedekte bijkeuken met opgeklampte deur en kleine venstertjes. Inwendig is de oorspronkelijke plattegrondindeling met een centrale hal en trappenhuis bewaard gebleven, evenals onderdelen zoals een marmeren gangvloer, een tochtpui met geslepen glas, rijk uitgevoerde marmeren schouwen en stucplafonds.

Langs de straat een eenvoudig ijzeren tuinhek.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief en nagenoeg gaaf voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische bouwtrant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'.

balkon achergevel
garage