Hilversum P 23
Hilversum P 28
Albertus Perkstraat 63, 1217 NM te Hilversum
Albertus Perkstraat 65, 1217 NM te Hilversum

Inleiding

DUBBELE VILLA met bijbehorende ERFSCHEIDING, in schilderachtige eclectische trant uit 1894, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark 'De Boomberg'. De villa ligt iets teruggerooid in een grote tuin, afgescheiden van de straat door een ijzeren hek.

Omschrijving

Symmetrisch opgezette villa van twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen waarvan de noklijn evenwijdig aan de straat ligt. De flauw hellende steekkap boven de verhoogde middenpartij staat loodrecht op het zadeldak. De witgepleisterde gevels zijn voorzien van schijnvoegen, 'pseudo-vakwerk', geprofileerde waterlijsten en cordonlijsten. Overwegend rechtgesloten schuifvensters en dubbele glasdeuren met persiènnes onder getoogde strekken met sluitsteen. De symmetrische voorgevel (N) telt zes vensterassen waarvan de middelste twee in een hoog opgaand middenrisaliet onder steekkap. Beganegronds twee door pilasters met kapitelen geflankeerde entreepartijen met oorspronkelijke paneeldeuren, voorzien van sierlijke diefijzers. Boven de entrees twee balkons met gietijzeren hekjes waarop dubbele glasdeuren openen. In de geveltop twee keperboogvormige stolpramen. De zijgevels (O en W) kennen een vrijwel identieke indeling met in het midden een grote houten rechthoekige serre en daarboven een balkon met balustrade met gietijzeren hekwerk. In de gevel dubbele glasdeuren naar de serre en het balkon, geflankeerd door smalle getoogde blinde vensters. In de geveltop een getoogd venstertje met middenstijl. De symmetrische achtergevel (Z) telt vier vensterassen waarvan de middelste twee in een risaliet. In het midden tegen de risaliet een lage uitbouw onder zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen en in de zijgevels twee deuren en getoogde gietijzeren vensters met x-vormige roedenverdeling.

In de buitenste vensterassen op de begane grond dubbele glasdeuren.

Het linker huis (huisnr. 63) heeft een nog vrijwel oorspronkelijk interieur met onder meer de plattegrondindeling, tegelvloeren, paneeldeuren en schouwen uit de bouwtijd.

De erfscheiding bestaat uit een eenvoudig smeedijzeren hekwerk waarin een draaihek tussen gietijzeren kolommen.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse dubbele villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en nagenoeg gaaf voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische bouwtrant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'.

Groot, J. de ; Noord-Holland