Hilversum P 19
Hilversum P 18
Albertus Perkstraat 69, 1217 NN te Hilversum
Albertus Perkstraat 71, 1217 NN te Hilversum

Inleiding

DUBBELE VILLA met bijbehorende ERFSCHEIDING, in schilderachtige eclectische trant uit 1897, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark 'De Boomberg'. De villa ligt iets teruggerooid in een grote tuin, afgescheiden van de straat door een ijzeren hek.

Omschrijving

Symmetrisch opgezette villa van twee bouwlagen en kapverdieping op een nagenoeg rechthoekige plattegrond onder een samengesteld zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. De noklijn van het zadeldak boven de middenpartij ligt evenwijdig aan de straat en die boven de hoekpartijen staan er loodrecht op. De witgepleisterde gevels zijn voorzien van schijnvoegen, 'pseudo-vakwerk' en een cordonlijst. Rechtgesloten schuifvensters en dubbele glasdeuren met persiennes onder getoogde strekken met sluitsteen. De voorgevel (N) kent een symmetrische indeling met in het midden twee vensterassen geflankeerd door hoog opgaande hoekrisalieten met puntgevel onder overstekende zadeldaken op consoles. In de middelste twee vensterassen beganegronds de entreepartijen met oorspronkelijke paneeldeuren, voorzien van sierlijke diefijzers. Op de verdieping twee schuifvensters en in het dakschild twee houten dakkapelletjes. In de risalieten beganegronds twee schuifvensters en op de verdieping een gekoppeld venster onder segmentboog. In de geveltoppen vensters met stolpraam.

De zijgevels (O en W) tellen elk twee vensterassen. Boven de houten serres in de voorste vensteras een klein balkon met gietijzeren balustrade, waarop dubbele glasdeuren openen. Aan de symmetrische achtergevel (Z) een middenrisaliet tussen twee hoog opgaande hoekpartijen met puntgevels onder overkragende zadeldaken. In het midden tegen de risaliet een lage uitbouw onder zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen en in de zijgevels deuren en kleine vensters. Aan weerszijden van de aanbouw in de risaliet twee smalle vensters en daarboven twee verdiepingsvensters. Rechts in de achtergevel beganegronds een dubbele glasdeur en links een erker met groot venster. De geveltoppen van de hoekpartijen bevatten elk een stolpvenster.

Langs de straat een smeedijzeren hekwerk als erfscheiding.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse dubbele villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als representatief en nagenoeg gaaf voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische bouwtrant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'.

erker achterzijde

Groot, J. de ; Noord-Holland