Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522800
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Elisabeth
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82850/189
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
139306 - 470677

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA 'Elisabeth', gebouwd in eclectische stijl rond 1883-1884, aan de zuidoostzijde uitgebreid tussen 1884 en 1896 en met een rond 1900 toegevoegde serre in de westhoek, gesitueerd aan de zuidoostzijde van de De Rijklaan in het voormalige Susannapark.

Omschrijving

Villa, gebouwd op L-vormige plattegrond en opgetrokken in gele en rode baksteen op een gecementeerde plint met geprofileerde lijst. De villa bevat twee bouwlagen en een zolderverdieping onder in elkaar grijpende en overstekende zadeldaken bedekt met gesmoorde en rode kruispannen en rustend op gesneden schoren. Op de verdiepingsscheidingen zijn geprofileerde cordonlijsten aangebracht. Door de toepassing van verschillende kleuren baksteen in geometrische motieven is een kleurig geheel ontstaan, waarbij onder meer de hoeken van de gevels geaccentueerd worden door banden in gele baksteen, de gevels ter hoogte van de verdieping door een ruitmotief en de ontlastingsbogen bestaan uit gele en zwart geschilderde baksteen. Bijna alle vensters en deuren zijn voorzien van luiken. De vensters en deuren op de begane grond hebben een rondboogvormig bovenlicht. De risalieten, onder zadeldak, bevatten boven de kozijnen op de verdieping een gestucte band met kroonlijst en fries. Het fries is voorzien van een reliëf met sierlijke krullen. De vensters met Frans balkon op de zolderverdieping worden omvat door voluten die steunen op de kroonlijst.

De voorgevel (NW) bevat aan de linkerzijde een risaliet. Op de begane grond is een venster geplaatst. Op de verdiepingscheiding is de naam van de villa ingemetseld: 'ELISABETH'. In de westhoek bevindt zich de serre, voorzien van grote rondboogvensters en panelen met houtsnijwerk.

De linker zijgevel (NO) bevat een links uit het midden geplaatste risaliet. Op de begane grond zijn openslaande deuren en een venster geplaatst, op de verdieping twee paar openslaande deuren, toegang gevend tot een houten balkon op consoles en met gesneden balustrade. In het gevelgedeelte links en rechts van de risaliet bevindt zich op de begane grond (oorspronkelijke linker rondboogvenster is vervangen) en op de verdieping een venster.

De rechter zijgevel (ZW) bevat ongeveer in het midden een risaliet. Op de begane grond bevindt zich links de toegangsdeur onder rondboogvormig bovenlicht. Het venster op de verdieping is voorzien van gekleurde glas-in-loodramen. Rechts zijn op de begane grond openslaande deuren ontworpen, waarboven een T-schuifvenster. In het ver terugliggende geveldeel links van de risaliet is een T-schuifvenster aangebracht. In het geveldeel rechts van de risaliet bevindt zich een deur met decoratieve diefijzers en twee ijzeren rondboogvensters.

De achtergevel (ZO) bevat een risaliet aan de rechterzijde. Op de begane grond zijn openslaande deuren aangebracht met horizontaal schuifend bovenlicht. Het venster op de zolderverdieping geeft nu toegang tot een brandtrap. In het geveldeel links van de risaliet bevinden zich enkele vensters. Een decoratief ijzeren rozet sluit een ventilatieopening af.

Waardering

De villa is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in eclectische stijl uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, beeldbepalend gesitueerd in het voormalige Susannapark.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDe Rijklaan71217 RDBoombergHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumP102

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

baksteenornamentiek

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18831884globaalvervaardiging
18841896globaalverbouwing

uitbreiding zuidoostzijde

19001900globaalverbouwing

serre in westhoek