Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522801
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82850/199
Kadastrale aanduiding
Hilversum P 1037
Schuttersweg 34, 1217 PZ te Hilversum

Omschrijving

Inleiding

VERENIGINGSGEBOUW van de padvinders uit 1921 in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerp van de architect J. van Laren.

Het pand ligt op de hoek van de Schuttersweg en de Sterrelaan.

Omschrijving

Verenigingsgebouw van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder hoog parabolisch schilddak met rode Hollandse pannen en aan de noordzijde een rechthoekig plat afgedekt bouwvolume met overstek. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen met op de hoeken rond gemetselde taps toelopende steunberen. In de west-, zuid- en oostgevel rechthoekige vensterpartijen met luiken. De voorgevel (W) van het plat afgedekte bouwvolume bevat de parabolisch gevormde houten deur in Amsterdamse school-trant. Rechts daarvan in de voorgevel van het hoofdvolume een rechtgesloten eenvoudige opgeklampte deur onder een drieledig venster in het dakschild. Eenzelfde venster bevindt zich in het dakschild boven de achtergevel (O). Aan de zuidgevel een rechthoekig uitgebouwde erker met hoekvensters aan weerszijden van een hoge forse taps toelopende schoorsteenpartij met siermetselwerk in de top. Tegen de noordgevel een vaste gemetselde zitbank.

Op de nok van het dak twee kleine overhoeks geplaatste ventilatiekokers met horizontale latten.

Waardering

Het uit 1921 daterende padvindershuis is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf en representatief voorbeeld van een verenigingsgebouw in de stijl van de Amsterdamse School, kenmerkend voor het oeuvre van de architect J. van Laren, en tevens vanwege de typologische zeldzaamheidswaarde. Het pand is beeldbepalend gesitueerd op de hoek van de Schuttersweg en de Sterrelaan.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging Verenigingsgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1921
1921
exact
verbouwing
1968
1968
exact
aanbouw oostgevel

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Laren, J. van ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur