Hilversum N 5237
Spieghellaan 2, 1217 RL te Hilversum

Inleiding

VILLA "'t Zuydenhoek" in schilderachtige eclectische trant, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in het villapark 'De Boomberg', ter plaatse van een kleiner huis dat in 1908 door de bouwkundige G. Gijzel is vergroot tot de huidige omvang.

De villa is gesitueerd op de hoek van de Spieghellaan en de Peerlkamplaan.

Omschrijving

Asymmetrische villa van twee bouwlagen op nagenoeg vierkante plattegrond. De hoofdvorm bestaat uit twee haaks op elkaar aansluitende rechthoekige vleugels onder zadeldaken bedekt met tuile du Nordpannen, eenvoudige windveren en kleine makelaars. In de oksel van beide vleugels een lager plat afgedekt bouwvolume met afgesnoten hoek en aan de oostgevel een platte aanbouw. De wit gepleisterde gevels hebben een grijs geschilderde plint en onder de vensters een eenvoudige waterlijst. Overwegend schuifvensters en deuren met recht gesloten bovenlichten onder segment- en rondbogen met verdiepte boogvelden. De zuidgevel aan de Peerlkamplaan telt twee vensterassen waarvan de rechter in een hoog opgaande gevelpartij met puntgevel. Op de begane grond een gepleisterde vijfzijdige serre met dubbele glasdeur en vensters in de schuine zijden. Boven de erker een deur in samengesteld kozijn met boven- en zijlichten en in de geveltop een stolpraam. Links van het midden één vensteras en rechts in de iets terugliggende aanbouw op de begane grond een deur en daarboven een venster met stolpraam.

De westgevel aan de Spieghellaan bevat een hoog opgaande puntgevel en rechts daarvan één vensteras.

Overhoeks bij de zuid- en westgevel een hoog opgaand risaliet met uitkragende gootlijst op geprofileerde consoles. In de voorgevel van de risaliet een vensteras met op de verdieping een dubbele glasdeur naar balkon op schoren en in de zijgevels smalle vensters. De hoofdentree bevindt zich in het midden van de noordgevel. Links daarvan een vensteras met een door het dakschild stekend dakkapelletje en rechts een plat afgedekte rechthoekige serre met schuifdeur.

De erfscheiding voor het huis bestaat uit een eenvoudig rondlopend ijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommetjes aan weerszijden van de toegangshekken.

Waardering

De vroeg twintigste-eeuwse villa "'t Zuydenhoek" met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark De Boomberg.

ter plaatse van een voormalig, kleiner huis

Gijzel, G ; Noord-Holland