Hilversum N 3862
Hilversum N 3863
Spieghellaan 5, 1217 RK te Hilversum
Spieghellaan 7, 1217 RK te Hilversum

Inleiding

DUBBELE VILLA in schilderachtige eclectische trant uit omstreeks 1895, met bijbehorende ERFSCHEIDING, mogelijk naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark De Boomberg. De villa ligt iets teruggerooid in een tuin, langs de straat afgesloten door de erfscheiding.

Omschrijving

Symmetrische villa op nagenoeg rechthoekige plattegrond met een éénlaagse middenpartij onder zadeldak met noklijn evenwijdig aan de weg, geflankeerd door hoekpaviljoens van twee bouwlagen onder zadeldaken loodrecht op de weg. De zadeldaken zijn gedekt met Hollandse pannen en boven de hoekpaviljoens voorzien van houten sierlijsten en decoratieve windveren met sierspanten, snijwerk en makelaars. De wit gepleisterde gevels zijn boven een grijs geschilderde plint voorzien van sierbanden in 'pseudo-vakwerk'. Cordonlijst en casementen onder de vensters. Overwegend schuifvensters en deuren met recht gesloten bovenlichten en persiènnes onder in het pleisterwerk geaccentueerde segmentbogen.

In het midden van de voorgevel (O) twee vensters, geflankeerd door de hoekrisalieten met houten serres, waarin vensters met sierroedenverdeling en schuifdeuren. Op het dak van de serres kleine balkons met gietijzeren hekwerk waarop dubbele glasdeuren openen. Boven de balkondeuren rondbogen met halfrond gepleisterde boogvelden. Centraal in het dakschild boven het middendeel een dakkapel met vier vensters en frontonbekroning. In de drie vensterassen tellende zijgevels (N en Z) centrale ingangspartijen met oorspronkelijke paneeldeuren, voorzien van diefijzers, in getoogde portieken. Boven de entree een verdiepingvenster geflankeerd door twee blinde vensters. Links van de entree aan de zuidgevel een rechthoekige erker.

De hoekrisalieten van de achtergevel (W) tellen elk één vensteras met dubbele glasdeur op de begane grond en venster op de verdieping. In de geveltoppen sierspanten en makelaars. Aan weerszijden van de éénlaagse (bijkeuken/schuur-)aanbouw in het midden van de gevel, smalle vensters en in het dakschild daarboven twee plat afgedekte dakkapellen. In de zijgevels van de aanbouw deuren en gietijzeren rondboogvensters.

Inwendig zijn in beide woningen de plattegrondindeling en oorspronkelijke interieuronderdelen als schouwen, sctucplafonds en paneeldeuren bewaard gebleven.

De erfscheiding voor het huis bestaat uit een eenvoudig ijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommetjes aan weerszijden van het toegangshek.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse dubbele villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en nagenoeg gaaf voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark De Boomberg.

erker noordgevel