Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522805
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82850/164
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
140053 - 470740

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1890, mogelijk naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villawijk 'De Boomberg'. De villa ligt op de driesprong Torenlaan, Peerlkamplaan en P.C. Hooftweg, iets teruggerooid van de straat met rondom een tuin.

Omschrijving

De asymmetrische villa heeft een nagenoeg vierkante plattegrond en is samengesteld uit een bouwdeel van twee bouwlagen met kapverdieping onder zadeldak en haaks daarop een éénlaagse aanbouw met kapverdieping onder gebroken zadeldak. De noklijnen van de daken staan loodrecht op elkaar. In de oksel van deze bouwdelen een éénlaags bouwdeel onder afgeknot schilddak. De daken zijn gedekt met gesmoorde Hollandse pannen en gedeeltelijk voorzien van sierlijsten, decoratieve windveren en makelaars. De witgepleisterde gevels hebben een grijs geschilderde plint en zijn gedetailleerd met schijnvoegen. Grotendeels vensters en dubbele glasdeuren met in de bovenlichten gekleurde glas-in-loodramen in Art Nouveau-trant. Aan de voorgevel (Z) links een hoog opgaande risalerende gevelpartij onder uitkragend zadeldak op consoles. Op de begane grond een dubbel venster en in de geveltop een gekoppeld rondboogvenster onder rondboogvormige profiellijst op kraagstenen. In het éénlaagse gedeelte rechts van de hoekpartij de entree met paneeldeur onder luifel en een T-schuifvenster. De westgevel telt drie vensterassen, waarvan de middelste in een iets verhoogd middenrisaliet met schijnvoegen onder steekkap met makelaar. In de buitenste vensterassen op de begane grond dubbele glasdeuren met bovenlicht en in de risaliet op de verdieping een dubbele glasdeur naar balkon. Voor het overige in deze gevel blinde vensters.

Aan de oostgevel links een risalerend geveldeel met gebroken geveltop onder overstekende kap. Op de begane grond een T-schuifvenster en op de verdieping een stolpraam. In het rechter geveldeel een tweede entreepartij met deur onder een vierruits dakkapel en een T-venster. De noordgevel bestaat uit een risalerende hoekpartij over twee bouwlagen met gekoppelde vensters en links daarvan het lagere bouwdeel met aangebouwd houten schuurtje onder asymmetrisch zadeldak. In de noordgevel van het schuurtje een deur en daarboven een zolderluik.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse villa is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaTorenlaan301217 RWBoombergHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumN3779

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18901890globaalvervaardiging