Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522807
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82850/176
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
140000 - 470739

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1890, met bijbehorende ERFSCHEIDING, mogelijk naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark 'De Boomberg'. De villa ligt iets teruggerooid in een tuin, langs de straat afgesloten door een ijzeren spijlenhek met toegangshek.

Omschrijving

De asymmetrisch opgebouwde villa telt één bouwlaag en zolderverdieping op een nagenoeg vierkante plattegrond en bestaat uit twee haaks op elkaar aansluitende vleugels onder zadeldaken met gesmoorde Hollandse pannen. In de oksel van de bouwdelen aan de achterzijde een plat afgedekt gedeelte. De zadeldaken zijn voorzien van houten sierlijsten en sierspanten met decoratief snijwerk en makelaars in de geveltoppen. De gepleisterde gevels zijn boven de grijze plint gedetailleerd met horizontale sierbanden en een cordonlijst. Vensters en deuren met recht gesloten bovenlichten onder segmentbogen met sluitsteen in het pleisterwerk. Op de begane grond overwegend schuifvensters en op de verdieping stolpramen. Voor de risalerende topgevel aan de voorgevel (Z) een gebogen erkerpartij en daarboven een dubbele glasdeur naar een houten balkon. Rechts van de risaliet de hoofdentree met deur onder luifel en een gekoppeld venster. De westgevel telt twee vensterassen met schuifvensters op de begane grond en boven de cordonlijst twee getoogde blinde vensters.

Aan de achtergevel (N) rechts een hoog opgaande hoekpartij met puntgevel en sierspant en links daarvan een plat afgedekt gedeelte met paneeldeur en bovenin een roosvenster. Aan de oostgevel rechts de blinde gevel van de lage aanbouw en links een puntgevel met sierspant, waarin op de begane grond één schuifvenster en op de verdieping twee zoldervensters.

De erfscheiding voor het huis bestaat uit een eenvoudig ijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommetjes aan weerszijden van het toegangshek.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en nagenoeg gaaf voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaTorenlaan361217 RWBoombergHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumN3773

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18901890globaalvervaardiging
19511951exactverbouwing