Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522808
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82850/168
Kadastrale aanduiding
Hilversum N 3793
Torenlaan 37, 1217 RV te Hilversum
Torenlaan 39, 1217 RV te Hilversum

Omschrijving

Inleiding

DUBBELE VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1880, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villawijk 'De Boomberg'. Het achterste gedeelte van nr. 37 is in 1899 uitgebreid naar ontwerp van J. de Groot. De dubbele villa vertoont sterke gelijkenis met de dubbele villa Torenlaan 41;43. De dubbele villa ligt iets teruggerooid in een tuin, langs de straat afgesloten door een ijzeren spijlenhek.

Omschrijving

De in hoofdvorm symmetrisch opgezette dubbele villa is vanuit een nagenoeg rechthoekig grondplan opgetrokken over twee bouwlagen en een kapverdieping met verhoogde middenpartij en hoekrisalieten aan de achtergevel. De middenpartij wordt gedekt door een zadeldak, de lagere bouwdelen door afgeknotte schilddaken met gesmoorde Hollandse pannen. De gepleisterde gevels zijn boven de grijs geschilderde plint uitgevoerd met schijnvoegen, een cordonlijst en een meanderende profiellijst onder de geprofileerde gootlijst. Overwegend T-vensters en deuren met recht gesloten bovenlichten onder in het pleisterwerk geaccentueerde strekken, gedeeltelijk afgehangen met persiennes. In de serres vensters met sierroedenverdeling en schuifdeuren. De symmetrische voorgevel (N) telt vijf vensterassen, waarvan de middelste in een breed risaliet met hoeklisenen en in de puntgevel een klimmend boogfries. De houten serre voor de middenrisaliet heeft afgesnoten hoeken en daarboven een klein balkon met gietijzeren balkonhek. Op de verdieping een dubbele glasdeur in samengesteld kozijn met boven- en zijlichten onder rechte profiellijst met kuif en in de geveltop een roosvenster met ronde omlijsting. De linker zijgevel (O) telt vier vensterassen met uiterst rechts een grote rechthoekige houten serre en links daarvan een risalerende vensteras met entree in getoogd portiek. Oorspronkelijke paneeldeur met gietijzeren rooster en een lantaarn in het bovenlicht. Voor de linker vensteras een erker met afgesnoten hoeken onder een houten balkon met sierlijk ijzeren hek. In de erker een dubbele glasdeur, geflankeerd door smalle schuifvensters in de schuine zijden. Op de verdieping een glasdeur naar het balkon.

De westgevel kent een vergelijkbare indeling, maar telt slechts drie vensterassen. Links een rechthoekige houten serre en daarnaast de risalerende vensteras met entree in getoogd portiek. Oorspronkelijke paneeldeur met gietijzeren rooster. Het iets terugliggende geveldeel geheel rechts is op één klein venster na blind. Achtergevel (Z) met twee hoekrisalieten aan weerszijden van de puntgevel van de verhoogde middenpartij met houten serre op de begane grond, T-venster op de verdieping en een roosvenster in de geveltop. In de linker risaliet een paneeldeur en een schuifvenster, op de verdieping twee T-vensters. Voor de rechter risaliet een jongere aanbouw.

De erfscheiding bestaat uit een eenvoudig ijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommetjes aan weerszijden van het toegangshek met twee draaivleugels.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse dubbele villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf bewaard voorbeeld van een villa in eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
globaal
verbouwing
1899
1899
exact
uitbreiding achterzijde nr. 37
verbouwing
1976
1976
exact
verbouwing serre nr. 39
verbouwing
1977
1977
exact
uitbreiding keuken nr. 37

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Groot, J. de ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur
uitbreiding achterzijde nr. 37