Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522808
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82850/168
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
139997 - 470705

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

DUBBELE VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1880, met bijbehorende ERFSCHEIDING, gesitueerd in villawijk 'De Boomberg'. Het achterste gedeelte van nr. 37 is in 1899 uitgebreid naar ontwerp van J. de Groot. De dubbele villa vertoont sterke gelijkenis met de dubbele villa Torenlaan 41;43. De dubbele villa ligt iets teruggerooid in een tuin, langs de straat afgesloten door een ijzeren spijlenhek.

Omschrijving

De in hoofdvorm symmetrisch opgezette dubbele villa is vanuit een nagenoeg rechthoekig grondplan opgetrokken over twee bouwlagen en een kapverdieping met verhoogde middenpartij en hoekrisalieten aan de achtergevel. De middenpartij wordt gedekt door een zadeldak, de lagere bouwdelen door afgeknotte schilddaken met gesmoorde Hollandse pannen. De gepleisterde gevels zijn boven de grijs geschilderde plint uitgevoerd met schijnvoegen, een cordonlijst en een meanderende profiellijst onder de geprofileerde gootlijst. Overwegend T-vensters en deuren met recht gesloten bovenlichten onder in het pleisterwerk geaccentueerde strekken, gedeeltelijk afgehangen met persiennes. In de serres vensters met sierroedenverdeling en schuifdeuren. De symmetrische voorgevel (N) telt vijf vensterassen, waarvan de middelste in een breed risaliet met hoeklisenen en in de puntgevel een klimmend boogfries. De houten serre voor de middenrisaliet heeft afgesnoten hoeken en daarboven een klein balkon met gietijzeren balkonhek. Op de verdieping een dubbele glasdeur in samengesteld kozijn met boven- en zijlichten onder rechte profiellijst met kuif en in de geveltop een roosvenster met ronde omlijsting. De linker zijgevel (O) telt vier vensterassen met uiterst rechts een grote rechthoekige houten serre en links daarvan een risalerende vensteras met entree in getoogd portiek. Oorspronkelijke paneeldeur met gietijzeren rooster en een lantaarn in het bovenlicht. Voor de linker vensteras een erker met afgesnoten hoeken onder een houten balkon met sierlijk ijzeren hek. In de erker een dubbele glasdeur, geflankeerd door smalle schuifvensters in de schuine zijden. Op de verdieping een glasdeur naar het balkon.

De westgevel kent een vergelijkbare indeling, maar telt slechts drie vensterassen. Links een rechthoekige houten serre en daarnaast de risalerende vensteras met entree in getoogd portiek. Oorspronkelijke paneeldeur met gietijzeren rooster. Het iets terugliggende geveldeel geheel rechts is op één klein venster na blind. Achtergevel (Z) met twee hoekrisalieten aan weerszijden van de puntgevel van de verhoogde middenpartij met houten serre op de begane grond, T-venster op de verdieping en een roosvenster in de geveltop. In de linker risaliet een paneeldeur en een schuifvenster, op de verdieping twee T-vensters. Voor de rechter risaliet een jongere aanbouw.

De erfscheiding bestaat uit een eenvoudig ijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommetjes aan weerszijden van het toegangshek met twee draaivleugels.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse dubbele villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf bewaard voorbeeld van een villa in eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaTorenlaan371217 RVBoombergHilversum
NeeTorenlaan391217 RVBoombergHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumN3793

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801880globaalvervaardiging
18991899exactverbouwing

uitbreiding achterzijde nr. 37

19761976exactverbouwing

verbouwing serre nr. 39

19771977exactverbouwing

uitbreiding keuken nr. 37

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Groot, J. de ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur

uitbreiding achterzijde nr. 37