Hilversum N 3772
Torenlaan 38, 1217 RW te Hilversum

Inleiding

VILLA in eclectische trant uit 1886, met bijbehorende ERFSCHEIDING, naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villapark 'De Boomberg'. De villa ligt in de as van de Vondellaan, iets teruggerooid in een tuin met grote bomen aan de straatzijde, afgesloten door een ijzeren spijlenhek.

Omschrijving

De asymmetrische villa heeft een nagenoeg rechthoekige plattegrond en bestaat uit een tweelaagse vleugel met kapverdieping onder zadeldak en haaks daarop een bouwdeel van één bouwlaag en zolderverdieping onder gebroken zadeldak. De noklijnen van de daken met gesmoorde Hollandse pannen staan loodrecht op elkaar. Witgepleisterde gevels met grijze plint, banden in `pseudo-vakwerk' en een cordonlijst. Merendeels T-vensters en deuren met bovenlichten onder in het pleisterwerk geaccentueerde getoogde strekken met sluitsteen. In de geveltoppen van het tweelaagse bouwvolume roosvensters met ronde omlijsting onder overstekend dak met makelaars en windveren. De voorgevel (Z) telt twee vensterassen waarvan de linker in een risaliet met puntgevel onder steekkap. Op de begane grond een rechthoekige houten serre met sierroedenverdeling onder een balkon met gietijzeren hek, waarop een dubbele glasdeur met persiennes uitkomt.

De oostgevel telt drie vensterassen waarvan de linker in de risalerende kopgevel van het tweelaagse bouwdeel en de overige twee in de lage vleugel. De centrale oorspronkelijke paneeldeur met gietijzeren rooster wordt geflankeerd door twee dubbele glasdeuren. Links een blind verdiepingvenster. De westgevel kent een vergelijkbare indeling met schuifvenster en blind verdiepingsvenster in de kopse puntgevel van het tweelaagse bouwdeel. In het lage gedeelte een paneeldeur onder bovenlicht en een klein rondboogvenster. De achtergevel (N) heeft een gebroken geveltop met decoratieve windveer en twee vensterassen met stolpramen op de verdieping.

De erfscheiding bestaat uit een laag ijzeren spijlenhek met gietijzeren kolommetjes aan weerszijden van het toegangshek met twee draaivleugels.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'.

Groot, J. de ; Noord-Holland