Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522810
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82847/162
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
139960 - 470708

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

DUBBELE VILLA in eclectische trant uit omstreeks 1880, met bijbehorende ERFSCHEIDING, mogelijk naar ontwerp van de bouwkundige J. de Groot, gesitueerd in villawijk 'De Boomberg'. De dubbele villa vertoont in hoofdvorm en detaillering sterke gelijkenis met de dubbele villa Torenlaan 37;39. De villa ligt iets teruggerooid met rondom een tuin, afgesloten door een ijzeren spijlenhek langs de straat.

Omschrijving

In hoofdvorm symmetrisch pand van twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond met verhoogde middenpartij en hoekrisalieten aan de achtergevel. De middenpartij wordt gedekt door een zadeldak en de lagere bouwdelen door afgeknotte schilddaken met gesmoorde Hollandse pannen. De gepleisterde gevels zijn boven een grijze plint uitgevoerd met schijnvoeg, cordonlijst en meanderende profiellijst onder de gootlijst. Overwegend T-vensters en glasdeuren met recht gesloten bovenlichten. In de serres schuifdeuren en vensters met sierroedenverdeling. De symmetrische voorgevel (N) telt vijf vensterassen waarvan de middelste in een hoog opgaand risaliet met lisenen en tuitgevel. Op de begane grond een rechthoekige serre met afgesnoten hoeken en daarboven een klein balkon met gietijzeren hekwerk. Balkondeuren in een samengesteld kozijn met boven- en zijlichten onder een rechte profiellijst met kuif. In de geveltop van de risaliet een klimmend keperboogfries en een gietijzeren roosvenster. De zijgevels (O en W) kennen een nagenoeg spiegelbeeldig identieke indeling van drie vensterassen met in de risalerend middenas de entree in getoogd portiek. Oorspronkelijke paneeldeuren met sierlijke diefijzers. Aan beide gevels rechthoekige houten serres met schuifdeur naar de tuin.

Achtergevel (Z) met hoekrisalieten aan weerszijden van de tuitgevel van de verhoogde middenpartij met op de begane grond een serre. De linker risaliet telt één bouwlaag onder plat dak en de rechter twee bouwlagen onder zadeldak. In beide woningen is de oorspronkelijke plattegrondindeling grotendeels bewaard gebleven, evenals interieurelementen als marmeren schouwen, paneeldeuren en stucplafonds.

De erfscheiding langs de straat bestaat uit een eenvoudig ijzeren spijlenhek met draaivleugels tussen gietijzeren kolommetjes en gepleisterde hekpijlers.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse dubbele villa met bijbehorende erfscheiding is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van het gaaf bewaard gebleven villapark 'De Boomberg'.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaTorenlaan411217 RVBoombergHilversum
NeeTorenlaan431217 RVBoombergHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumN3800
HilversumN3799

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801880globaalvervaardiging