Hilversum N 3796
Vondellaan 10, 1217 RX te Hilversum

Inleiding

VILLA in eclectische trant uit 1885 naar ontwerp van J. de Groot gelegen in villapark 'De Boomberg'. De villa is gesitueerd in de Vondellaan op de hoek van de dwarsverbinding naar de Torenlaan.

Omschrijving

Villa van één bouwlaag en kapverdieping op nagenoeg vierkante plattegrond onder twee haaks op elkaar aansluitende zadeldaken met gesmoorde Hollandse pannen. In de oksel van de twee hogere bouwdelen aan de achterzijde een lage (keuken)uitbouw onder lessenaardak. De overstekende kappen zijn in de geveltoppen voorzien van makelaars. De witgepleisterde gevels zijn boven de donkergrijs geschilderde plint gedetailleerd met pseudo-vakwerk en een cordonlijst. Op de begane grond schuifvensters en op de verdieping T-vensters met stolpraam. De vensters en dubbele glasdeuren hebben recht gesloten bovenlichten en persiennes onder in het pleisterwerk geaccentueerde strekken met sluitsteen.

De voorgevel (Z) heeft links een hoog opgaand risaliet met puntgevel en op de begane grond een grote serre met afgesnoten hoeken en schuifdeur naar de tuin. In de vensters van de serre een decoratieve roedenverdeling en gezandstraald sierglas met geometrische en florale motieven. Boven de serre een balkon waarop een dubbele glasdeur opent. Rechts van de risaliet de entreepartij met deur onder luifel en een venster.

De oostgevel telt twee vensterassen en in de westgevel links een dubbele glasdeur onder een zoldervenster met stolpraam. Rechts daarvan in de keukenaanbouw een gietijzeren half radvenster.

Aan de achtergevel (N) rechts een hoog opgaande blinde hoekpartij en links daarvan de lagere keukenaanbouw met oorspronkelijke paneeldeur en een T-venster. Op het dak twee gemetselde schoorstenen.

Inwendig is de oorspronkelijke plattegrondindeling nagenoeg bewaard gebleven, evenals interieuronderdelen uit de bouwtijd, zoals de marmeren gangvloer, houten paneeldeuren en marmeren schouwen.

Waardering

De laat negentiende-eeuwse villa is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief en grotendeels gaaf voorbeeld van een villa in schilderachtige eclectische trant. De villa is in hoge mate van stedenbouwkundig belang vanwege de ensemblewaarde als kenmerkend en beeldbepalend onderdeel van villapark 'De Boomberg'.

Groot, J. de ; Noord-Holland