Hilversum C 1562
Beethovenlaan 29, 1217 CH te Hilversum

Inleiding

VILLA in Engelse Landhuisstijl, gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect K.P.C. de Bazel (1869-1923).

De villa is gesitueerd aan de Beethovenlaan in het villapark Kannesheuvelpark en wordt omgeven door een tuin met voor de zuid- en westgevel gemetselde iets verhoogd liggende TERRASSEN. De oprijlaan aan de rechterzijde van het terrein leidt naar de ingang in de noordgevel.

Omschrijving

De villa heeft een gespiegelde L-vormige plattegrond en telt twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een hoog met leien in maasdekking gedekt samengesteld schild-zadeldak, waarvan de dakschilden aan de oost- en westzijde iets zijn ingekort. Op de nok van het dak twee schoorstenen. De gevels zijn opgetrokken uit hardgrauw in kruisverband op een plint met rollaag in staand verband. De iets uitkragende gootlijst rust op kleine geprofileerde consoles. De oost- en westgevel zijn ter hoogte van de dakaanzet iets uitgemetseld. De deels samengestelde vensterpartijen en de glasdeuren hebben een kleine roedenverdeling en zijn merendeels voorzien van luiken.

De symmetrisch opgezette voorgevel (O) heeft twee driezijdige erkerpartijen (bay-windows) over twee bouwlagen tot onder het dak. In de erkers beganegronds dubbele tienruits vensters en vierruits vensters met bovenlicht in de schuine zijden. Op de verdieping dubbele achtruits vensters en drieruits zijlichten met bovenlicht. In het dakschild een klein dakkapelletje met tweeruits venster onder schilddakje.

Aan de rechter zijgevel (N), in de oksel met de korte dwarsvleugel, een lage uitbouw onder een ver overstekend balkon met houten hek. In deze uitbouw de hoofdentree met rondboogdeur onder het overstek op slanke houten kolommen. Rechts van de deur een samengesteld kozijn met twee vensters, voorzien van diefijzers. In de oostgevel van de uitbouw een vierruits venster met luiken en in de oostgevel van de dwarsvleugel een zesruits vensters. Op de verdieping opent een dubbele glasdeur met roedenverdeling op het balkon boven de entree. In het dakschild een dakkapel met drieledig venster onder schilddak. De kopgevel van de korte dwarsvleugel rechts van de entreepartij bevat een gekoppeld zesruits venster met tweeruits bovenlicht. In het dakschild een kleine dakkapel met tweeruits venster.

De linker zijgevel (Z) is symmetrisch ingedeeld met een centrale vijfzijdige erkerpartij tussen twee dubbele glasdeuren die openen op het terras, dat wordt overdekt door een houten pergola op slanke kolommen. De pergola is aan de westzijde dichtgezet met een glaspui, voorzien van roedenverdeling op een gemetselde plint. Boven de erker een balkon met houten hek waarop een glasdeur in samengesteld kozijn opent, opgenomen in een verhoogde middenpartij onder schilddak. Aan weerszijden van de middenpartij twee dakkapellen met driedelige vensters met roedenverdeling en hoger twee kleine dakkapelletjes.

In de achtergevel (W) rechts van de oorspronkelijke berging een deur met smal zij- en bovenlicht en rechts daarvan twee zesruits vensters met tweeruits bovenlichten. Op de verdieping boven de deur een gekoppeld vierruits venster met tweeruits bovenlichten en rechts een samengesteld kozijn van drie zesruits vensters.

In de achtergevel en rechter zijgevel (Z) van de berging kleine vensters met diefijzers. Het dak van de berging doet dienst als balkon en is afgezet met een houten hek. Op de verdieping opent een houten deur naar dit balkon met rechts daarvan een klein venster en een iets uitgemetselde schoorsteenpartij. In het dakschild een kleine dakkapel met tweeruits venster.

Inwendig is zowel de plattegrondindeling met centrale Engelse hall, als een groot deel van de wandbetimmeringen met ingebouwde kasten, de parketvloeren en de balkenplafonds naar ontwerp van K.P.C. de Bazel uit de bouwtijd bewaard gebleven.

De verhoogde terassen rond het huis zijn deels belegd met flagstones en deels met een klinkerbestrating in geometrische patronen. Het terras voor de zuidgevel is aan weerszijden van een gemetselde trap rond uitgebouwd.

Waardering

De uit 1910 daterende villa met bijbehorende terrassen is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als een van de gaafst bewaard gebleven villa's van K.P.C. de Bazel, zowel in- als uitwendig, in de voor zijn landhuisoeuvre zo karakteristieke Engels Landhuisstijl. De villa is een kenmerkend onderdeel van het villapark Kannesheuvel.

Bazel de, K.P.C. ; Noord-Holland