Hilversum I 2844
Blesboklaan 4, 1217 GJ te Hilversum

Inleiding

LANDHUIS 'Hof en Haerd' gebouwd in Neo-Renaissance stijl in 1906 naar het ontwerp van J.W. Hanrath (1867-1932), beeldbepalend en terugliggend gesitueerd op een rechthoekig perceel aan de noordwestzijde van de Blesboklaan in het Diergaardepark. Het toegangspad loopt in een rechte hoek van de rechter zijkant van het landhuis naar de toegangsdeur in het midden van de voorgevel.

Omschrijving

Landhuis, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en bestaande uit een kelder, begane grond en zolderverdieping onder een hoog opgaand afgeknot schilddak bedekt met gesmoorde Hollandse pannen, waarop zich aan de noordwestzijde twee schoorstenen bevinden. De zolderverdieping wordt verlicht door middel van dakkapellen met geprofileerde gootlijst, direkt boven de geprofileerde daklijst geplaatst. Het landhuis is opgetrokken in Vechts ondergrauw handvormsteen op een plint in klinkers, afgesloten door een rollaag. De hoeken van de gevels worden geaccentueerd door hoeklisenen in afwijkend metselverband. De deuren en vensters zijn voorzien van ontlastingsbogen met aanzet- en sluitstenen van Oberkirchner zandsteen. De vensters zijn voorzien van glas-in-loodramen, waarbij de bovenste stroken van de glas-in-loodpanelen van de bovenramen zijn uitgevoerd in een boogpatroon. De onderramen van de kruisvensters zijn voorzien van luiken.

De voorgevel (ZO) bevat in het midden de houten toegangsdeur, bestaande uit een onder- en bovengedeelte en bereikbaar via twee hardstenen treden op bakstenen voet. In de bovendorpel is het bouwjaar vermeld: "ANNO/1906". Links en rechts is een kruisvenster geplaatst. In het dakvlak bevinden zich recht boven de gevelopeningen dakkapellen met kruisvensters.

De linker zijgevel (ZW) bevat twee kruisvensters waartussen een klein venster is geplaatst ter hoogte van de onderramen van de kruisvensters. Boven de kruisvensters bevinden zich de dakkapellen met kruisvensters.

De rechter zijgevel (NO) is identiek aan de linker zijgevel met uitzondering van een derde dakkapel die boven het kleine venster in het midden is geplaatst. De dakkapel bestaat uit een venster met twee ramen boven elkaar.

De achtergevel (NW) bevat aan de linker- en rechterzijde een deur, bereikbaar via twee treden. De twee kleine vensters daartussen zijn voorzien van diefijzers. Aan de linkerzijde is een serre aangebracht, aan de rechterzijde een balkon, bereikbaar via een deur in de dakkapel waarin zich verder nog twee kruisvensters en een venster met twee ramen boven elkaar bevinden.

Waardering

Het landhuis 'Hof en Haerd' is van algemeen belang wegens cultuur- en architetectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een landhuis in Neo-Renaissance stijl uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, als karakteristiek werk uit het oeuvre van J.W. Hanrath, en als onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van villaparken, beeldbepalend gesitueerd in het Diergaardepark.

Hanrath, J.W. ; Noord-Holland