Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522820
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82847/192
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
139445 - 471756

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

LANDHUIS, gebouwd voor eigen bewoning in 1926 in Gooise landhuisstijl door E.G. Middag. Het kleine landhuis is beeldbepalend gesitueerd op de hoek van de Bussumergrintweg en de Wagnerlaan in de villawijk de Trompenberg, terwijl in het ontwerp is aangesloten op de hoogteverschillen in het terrein.

Omschrijving

Landhuis, opgetrokken op een vlindervormige plattegrond waarvan de afgeronde zuidzijde naar de hoek van de Bussumergrintweg en de Wagnerlaan. Het landhuis telt een souterrain, begane grond en verdieping onder gedrapeerde rieten kap met dakkapellen en schoorstenen op de nok aan de zuidzijde en aan de noordwestzijde. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen op een plint met rollaag. De houten vensters en deuren onder rollagen hebben glas-in-loodramen en luiken.

De afgeronde zuidhoek bevat op de begane grond een deur, aan weerszijden geflankeerd door twee vensters onder bovenlichten, op de verdieping een getoogd driedelig venster onder getoogde gevelbeeïndiging. De houten bloembak rust op klossen.

De zuidoostgevel aan de Bussumergrintweg bevat één bouwlaag met een smal venster aan weerszijden van de tweedelige toegangsdeur met rooster.

Het terrein loopt naar het westen af, zodat de zuidwestgevel aan de Wagnerlaan, aan de linkerzijde twee bouwlagen telt met dubbele vensters.

De noordwestgevel is bereikbaar via een bakstenen trap en bevat een iets risalerende topgevel met vensters op elke bouwlaag. De top is bedekt met rabatdelen onder overstekende kap op klossen. Aan de linkerzijde is het sousterrain bereikbaar via een deur met zijlichten onder luifel waarboven enkele rabatdelen. Op de verdieping is een dubbel venster geplaatst.

De noordoostgevel telt weer één bouwlaag. De deur aan de rechterzijde is bereikbaar via een bakstenen trap. De iets risalerende topgevel bevat vensters, waarvan het venster ter hoogte van het sousterrain diefijzers bevat. De top is bedekt met rabatdelen onder overstekende kap op klossen. Een overhoeks geplaatste dakkapel met twee gekoppelde vensters accentueert de noordhoek.

Het interieur bevat de oorspronkelijke indeling en de afwerking in hout, zoals deuren en kozijnen met lichten met glas-in-loodramen, de trapbalustrade, plafonds, lambrizeringen en schouw in de huiskamer.

Waardering

Het landhuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een landhuis in Gooise landhuisstijl met goed bewaarde interieuronderdelen, uit de eerste helft van de twintigste eeuw naar het ontwerp van E.G. Middag, beeldbepalend gesitueerd in het Kannesheuvelpark.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBussumergrintweg31217 BMKannesheuvelparkHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumI2965

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenGooise Landhuisstijlstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19261926exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Middag, E.G. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur