Hilversum C 4623
Bussumergrintweg 19, 1217 BM te Hilversum

Inleiding

LANDHUIS, gebouwd in 1927 naar het ontwerp van J. van Laren in opdracht van de zeeman, in de stijl van de Amsterdamse School met beeldhouwwerken van H. Krop. Het landhuis is vrijstaand en terugliggend gesitueerd aan de westzijde van de Bussumergrintweg in het Kannesheuvelpark.

Omschrijving

Landhuis, opgetrokken op een kruisvormige plattegrond onder ver overstekend gedrapeerd rieten dak. Aan alle zijden bevindt zich een geveldeel dat over twee bouwlagen is opgetrokken en waartussen het rieten dak tot de eerste bouwlaag doorloopt. Het oost-west georiënteerde deel is hoger opgetrokken en bevat een zolderverdieping die wordt verlicht door vier boogvormige dakkapellen. De grote schoorstenen met geprofileerde rand staan in de noordoost- en zuidoosthoek en aan de westzijde. De gevels zijn opgetrokken in miskleurige baksteen op een iets uitstekende plint in klinkers die doorgetrokken is tot onder de vensters op de begane grond. De hoeken van de zij- en achtergevels worden geaccentueerd door steunbeerachtige gemetselde muurdelen. De vensters bevatten horizontale roeden.

De voorgevel (O) bevat op de begane grond een grote halfcircelvormige serre met openslaande deuren aan de oostzijde onder ver overstekend plat dak. De hoeken van de gevels daarboven worden geaccentueerd door twee beeldhouwwerken, voorstellende vogels op slakken, op circelvormige gemetselde sokkel. Op de verdieping bevindt zich onder de overstek een vensterreeks van vijf vensters en een venster overhoeks aan de noord- en zuidzijde. De reeks is iets smaller uitgevoerd dan het geveldeel zodat de muurdammen bloembakken vormen. Vóór de penanten van de terugliggende geveldelen zijn bloembakken ontworpen.

De linker zijgevel (Z) bevat in het risalerende geveldeel op de begane grond openslaande deuren met zijlichten en op de verdieping onder de overstek een gekoppeld venster, omgeven door rabatdelen. In het rechter geveldeel is een venster geplaatst in de vorm van een spitse boog. Links zijn op de begane grond twee vensters geplaatst, op de verdieping wordt een gekoppeld venster aan weerszijden door een venster geflankeerd.

De rechter zijgevel (N) bevat in het risalerende geveldeel de houten toegangsdeur onder luifel met links daarvan een gekoppeld venster. De reeks van drie vensters onder de overstek wordt omgeven door rabatdelen. In het rechter geveldeel wordt het trappenhuis verlicht door een taps toelopend venster met gekleurde glas-in-loodramen. Een deur met rechts daarvan een venster gaf toegang tot de bijkeuken. Links is op de begane grond nog een venster geplaatst. De achtergevel (W) bevat op de begane grond rechts een deur met rechts daarvan een venster en links drie smalle vensters naast elkaar. Onder de overstek zijn de noordwest- en zuidwesthoek voorzien van vensters. Het geveldeel is hier iets smaller.

Waardering

Het landhuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een landhuis in de stijl van de Amsterdamse School uit de eerste helft van de twintigste eeuw en als onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van villaparken, gesitueerd in het Kannesheuvelpark.

Laren, J. van ; Noord-Holland
Krop, Hildo ; Noord-Holland