Hilversum I 2742
Hoflaan 2, 1217 EA te Hilversum

Inleiding

VILLA, gebouwd in Art Nouveau stijl met Chalet-stijl elementen in 1902 naar het ontwerp van J.H. Slot, gesitueerd aan de oostzijde van de Hoflaan op de hoek met de 's-Gravelandseweg en de Hoflaan in het Nimrodpark.

Omschrijving

Villa, gebouwd op onregelmatige plattegrond en bevattende een kelder, begane grond, verdieping en zolderverdieping. De hoofdvorm bestaat uit twee haaks op elkaar staande hoge volumes, een noord-zuid en een oost-west georiënteerd, afgedekt door zadeldaken met wolfseinden en pirons, bedekt met rode geglazuurde kruispannen. Het dak steekt ver over ter plaatse van balkons en veranda's. De schoorsteen bevindt zich aan de noordzijde. De gevels zijn wit gepleisterd met uitzondering van de plint, opgetrokken in klinkers, en de portiek aan de westzijde, de ontlastingsbogen en waterdorpels in rode baksteen. De topgevels zijn bekleed met beschot. De vensters en deuren hebben bovenlichten met roedenverdeling. De terrassen en het portiek hebben een vloer van zwarte en rode vierkante plavuizen.

De voorgevel (W) aan de Hoflaan bevat de toegang in een volume dat in de oksel van de volumes is geplaatst. Dit volume bevat drie bouwlagen onder plat dak, omgeven door een bakstenen dakrand en een gestucte balustrade. Aan de zuidzijde is een schoorsteen geplaatst. Het portiek, te bereiken via twee treden, is voorzien van een rondboog en een balustrade van hardgrauw en stucwerk. De deur wordt aan weerszijden geflankeerd door een venster en een groot luik. Het bovenlicht is boogvormig. Het dak van de portiek wordt omgeven door een gemetselde borstwering met gepleistrde deklijsten. Het trappenhuis wordt verlicht door een groot rondboogvenster met gekleurde glas-in-loodramen. Links van de ingangspartij een risaliet met op de begane grond een groot driedelig rondboogvenster, op de verdieping een schuifvenster. De houten delen in de top zijn rond een dubbel venster aangebracht. Rechts van de ingangspartij een veranda onder afgeknot schilddak op schoren dat dienst doet als balkon met houten balustrade, bereikbaar via een deur. In het dakvlak een dakkapel onder lessenaarsdak.

De rechter zijgevel (Z) aan de 's-Gravelandseweg bevat in het midden een aanbouw ter hoogte van een bouwlaag. De openslaande deuren geven toegang tot een terras dat omgeven wordt door een balustrade van baksteen en stucwerk en bereikbaar is vanaf drie zijden via drie treden. In de west- en oostgevel van de aanbouw is een venster geplaatst. Het dak van de aanbouw doet dienst als balkon, omgeven door een balustrade van baksteen en stucwerk. Het balkon is iets in het bouwvolume opgenomen onder een grote rondboog en is bereikbaar via openslaande deuren. In het beschot twee vensters.

De linker zijgevel (N) bevat aan de linkerzijde een aanbouw ter hoogte van een bouwlaag onder lessenaarsdak, waarboven een groot venster is geplaatst. In het gevelvlak naast de aanbouw zijn, asymmetrisch, vier vensters van verschillende grootte geplaatst. Aan de rechterzijde bevindt zich een terras, bereikbaar via twee treden en omgeven door een balustrade van baksteen en stucwerk met een opening in het midden recht tegenover de openslaande deuren. Op de eerste verdieping geven openslaande deuren toegang tot een houten balkon, steunend op schoren en omgeven door een houten balustrade. De achtergevel (O) bevat een risaliet. Op de begane grond bevindt zich een groot driedelig rondboogvenster, op de verdieping heeft het even grote venster een rechte bovendorpel. In het beschot een dubbel venster. Links bevindt zich een serre met afgeknot naar het zuiden overstekend dak op schoren dat dienst doet als balkon, bereikbaar via een deur in de zuidgevel. In het dakvlak bevindt zich een dakkapel onder lessenaarsdak. Rechts bevindt zich op de begane grond een rechthoekig venster met middenstijl.

Het interieur van de villa bevindt zich vrijwel geheel in de oorspronkelijke staat, waaronder de gekleurde glas-in-loodramen in de vestibule, de trap, de kasten in de keuken en de provisiekamer, het stucplafond in de oorspronkelijke eetkamer, de deuren, de wandkasten in de voormalige salon en de schouwen.

Waardering

De villa is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in Art Nouveau stijl met gaaf bewaard interieur, uit het eerste kwart van de twintigste eeuw en als onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van villaparken, gesitueerd in het Nimrodpark.

Slot, J.H. ; Noord-Holland