Hilversum I 1565
Hoflaan 7, 1217 CZ te Hilversum

Inleiding

VILLA, gebouwd in 1903 in Neo-Renaissance stijl naar het ontwerp van J. Bol en behorende tot een reeks van vijf villa's: Parklaan 1, Nimrodlaan 6 en 8, Hoflaan 5 en 7, vrijstaand gesitueerd aan de zuidwestzijde van de bocht in de Hoflaan waar deze aansluit op de Parklaan in het Nimrodpark.

Omschrijving

Villa, gebouwd op rechthoekige plattegrond met aanbouw aan de zuidoost- en zuidwestzijde en serre aan de noordoost- en noordwestzijde en bevattende twee bouwlagen en een kapverdieping onder afgeknot schilddak, bedekt met grijze leipannen en met schoorsteen in het midden. De daklijst rust op houten consoles. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen op een gestucte plint. De gevel wordt geleed door speklagen en een cordonlijst onder de dakrand. De ontlastingsbogen, spitsvormig op de begane grond, recht op de verdieping, hebben gepleisterde aanzet- en sluitstenen, terwijl de boogtrommels op de begane grond zijn gevuld met geglazuurde gekleurde tegeltjes. De overwegend schuifvensters en deuren met bovenlicht worden omlijst door stenen met diamantmotief. De voorgevel (NO) bevat aan de rechterzijde een iets risalerend geveldeel waarvoor een vijfhoekige houten serre op bakstenen basement met geprofileerde stijlen en schuifdeuren aan de noordoostzijde is geplaatst. Op de verdieping bevindt zich een vijfhoekig balkon met houten balustrade en geprofileerde stijlen onder een brede kroonlijst op kleine consoles waarboven een balkon met houten balustrade waarachter openslaande deuren zijn opgenomen in de top van de afgeknotte topgevel. Links bevat de gevel openslaande deuren, op de verdieping een venster en een dakkapel.

De linker zijgevel (ZO) bevat een ongeveer in het midden geplaatste aanbouw waarin zich de houten paneeldeur met twee lichten en siersmeedwerk bevindt, bereikbaar via twee treden en ter weerszijden geflankeerd door gekleurde glas-in-loodramen. Op de verdieping verlicht een groot venster het trappenhuis. Het dak doet dienst als balkon, bereikbaar via de dakkapel die de daklijst doorbreekt. Ter weerszijden van de aanbouw is op elke bouwlaag een venster geplaatst.

De rechter zijgevel (NW) bevat rechts een houten serre op bakstenen basement en schuifdeuren aan de noordwestzijde, waarboven een balkon, bereikbaar via openslaande deuren en omgeven door een houten balustrade. Links is op elke bouwlaag een venster geplaatst.

De achtergevel (ZW) is gepleisterd met ingekerfde speklagen en ontlastingsbogen en bevat een aanbouw van een bouwlaag met deur in de zuidoostgevel. Links zijn op de begane grond openslaande deuren geplaatst, op de verdieping links een stolpvenster, rechts een klein venster, in het dakvlak twee dakkapellen.

Het interieur bevat oorspronkelijke onderdelen, waaronder de gestucte plafonds met lijsten en gestuct beeldhouwwerk in het midden, bestaande uit verschillende bloemmotieven, schouwen, paneeldeuren, schuifdeuren met zijpanelen in de kamer-en-suite op de begane grond en het trappenhuis, waarbij de pijler van de trapbalustrade een leeuwenkop bevat.

Waardering

De villa, behorende tot een reeks van vijf villa's, is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in Neo-Renaissance stijl met gaaf bewaarde interieuronderdelen uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, beeldbepalend gesitueerd in het Nimrodpark in het noordwestelijke villagebied.

Bol, J. ; Noord-Holland