Hilversum I 2668
Nimrodlaan 12, 1217 EC te Hilversum

Inleiding

Voormalige VILLA 'Vogelsangh' gebouwd in 1913 in Nieuw-Historiserende stijl naar het ontwerp van C. de Groot en C.J. Kruisweg. De voormalige villa is vrijstaand gesitueerd op een groot terrein aan de oostzijde van de Nimrodlaan in de bocht waar de Nimrodlaan aansluit op de halfcircelvormige Hertog Hendriklaan. De voormalige villa is op de hoek georiënteerd. De oorspronkelijke toegang bevond zich aan de zijde van de Nimrodlaan, nu is het ook mogelijk het terrein vanaf de Hertog Hendriklaan te betreden. Aan de Nimrodlaan TOEGANGSPIJLERS en in de tuin bakstenen TRAPPEN.

Omschrijving

De voormalige villa is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met een aanbouw aan de noordoostzijde en bevat een kelder, begane grond, verdieping en zolderverdieping onder een afgeknot schilddak met zeeg, bedekt met shingles. De ver overstekende dakrand rust op gesneden consoles. Op de vier hoeken bevindt zich een schoorsteen. Aan de zuidoostzijde werd een serre en een waranda ontworpen, aan de oostzijde een terras, gedeeltelijk omgeven door een laag opengewerkt muurtje. De gevels zijn opgetrokken in hardgrauw op een uitstekende plint met rollaag. De hanekammen boven vensters en deuren bevatten een grote zandstenen sluitsteen. De vensterbanken zijn uitgevoerd in hardsteen. De hoeken van de gevels worden geaccentueerd door gemetselde bloklisenen. In de gevels zijn grote decoratieve gekrulde sierankers bevestigd. De bovenlichten hebben een roedenverdeling en bevatten gekleurde glas-in-loodramen.

De symmetrische voorgevel (ZW) aan de Nimrodlaan bevat een trapeziumvormige middenrisaliet. Op de begane grond is in elk gevelvlak een groot schuifvenster geplaatst met een hoge lambrizering onder dubbel bovenlicht. Op de verdieping is een balkon ontworpen. Vier pilasters op een postament van Belgisch hardsteen, de twee buitenste vierkant en de twee binnenste ruitvormig, ondersteunen de architraaf waarop een puntdak met drie vleermuisdakkapellen en een piron is geplaatst. Openslaande deuren, aan weerszijden geflankeerd door een venster, geven toegang tot het balkon. Links en rechts van de risaliet is op de begane grond een schuifvenster met hoge lambrizering geplaatst, op de verdieping een kruisvenster. De dakkapellen hebben een segmentvormig fronton en een tandlijst. De vensters met roedenverdeling worden geflankeerd door lisenen.

De linker zijgevel (NW) aan de Hertog Hendriklaan bevat een middenrisaliet waarin de ingangspartij is ontworpen. De houten deur wordt aan weerszijden geflankeerd door smalle vensters onder bovenlichten. De portico wordt gevormd door vier Toscaanse zuilen en twee pilasters op een postament van Belgisch hardsteen geplaatst op een bakstenen muurtje. De zuilen ondersteunen de architraaf. De vloer van de portico is van graniet. Op de verdieping is een trapeziumvormige erker ontworpen, reikend tot de dakrand. Openslaande deuren geven toegang tot het balkon dat omgeven wordt door een ijzeren balustrade. In de andere gevelvlakken van de erker is een schuifvenster geplaatst. In het dakvlak bevindt zich een grote dakkapel die door een driehoekig fronton met stralenmotief en tandlijst wordt bekroond. Het fronton rust op gesneden consoles. De vier vensters worden geflankeerd door lisenen. Links en rechts van deze middenpartij is zowel op de begane grond als op de verdieping een kruisvenster geplaatst. In het dakvlak bevinden zich dakkapellen.

De rechter zijgevel (ZO) bevat op de begane grond aan de linkerzijde een serrre en aan de rechterzijde een gedeeltelijk open waranda.Het doorlopende dakvlak doet dienst als balkon. De vensters van de serre hebben een roedenverdeling en de bovenlichten gekleurde glas-in-loodramen. Een roldeur met zijlichten geeft toegang tot de waranda waarvan de vloer belegd is met rode en witte plavuizen in siermotief. Dertien Toscaanse zuilen op een postament van Belgisch hardsteen op een bakstenen muurtje ondersteunen de architraaf. Op de verdieping bevinden zich links en rechts openslaande deuren. In het midden is een schuifvenster geplaatst met gekleurde glas-in-loodramen in beide delen. In het dakvlak is in het midden een dakkapel geplaatst. Een brandtrap ontsluit de linker dakkapel.

De achtergevel (NO) bevat aan de rechterzijde een aanbouw. De noordoostgevel van de aanbouw bevat een rechts uit het midden geplaatste deur, aan de linkerzijde geflankeerd door drie vensters met diefijzers. De dakkapel is voorzien van een hijshaak. De noordwestgevel van de aanbouw bevat een portico, bereikbaar via een deur, aan weerszijden geflankeerd door twee vensters. Toscaanse colonetten op een postament van Belgisch hardsteen staan op een hoog bakstenen muurtje.De vloer van de portico is belegd met rode en zwarte plavuizen. Het afgeknotte schilddak steekt ver over. In het gevelvlak van het hoofdvolume is links op de begane grond een schuifvenster met hoge lambrizering geplaatst, op de verdieping een kruisvenster. In het midden verlichten drie lange driedelige vensters met gekleurde glas-in-loodramen het trappenhuis. Rechts is een gekleurd glas-in-loodraam ter hoogte van het middelste raam van de lange vensters aangebracht. Op de begane grond zijn twee kleine vensters met diefijzers geplaatst. In het dakvlak bevinden zich drie dakkapellen, de middelste heeft een fronton met stralenmotief.

Aan de zijde van de Nimrodlaan staan twee geprofileerde bakstenen pilaren aan weerszijden van de toegang tot het terrein. De naam van de villa is in reliëf uitgevoerd in de hardstenen bekroningen: 'VOGEL/SANGH'.

In de tuin aan de zuidoostzijde bevinden zich links en rechts bakstenen trappen naar het lager gelegen tuingedeelte.

Waardering

Villa 'Vogelsangh', met toegangspijlers en baksteen trappen, is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in Nieuw-Historiserende stijl uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, en als element uit de ontstaansgeschiedenis van villaparken, gesitueerd op een groot terrein in het Nimrodpark.

Groot, C. de ; Noord-Holland
Kruisweg, C.J. ; Noord-Holland