Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522827
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82847/189
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
138840 - 472035

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA, gebouwd in 1903 in Neo-Renaissance stijl naar het ontwerp van J.Bol en behorende tot een reeks van vijf villa's: Parklaan 1, Nimrodlaan 6 en 8, Hoflaan 5 en 7, vrijstaand gesitueerd aan de zuidzijde van de Parklaan in het Nimrodpark.

Omschrijving

Villa, gebouwd op rechthoekige plattegrond met aanbouw aan de oost- en zuidzijde en serre aan de noordzijde en bevattende twee bouwlagen en een kapverdieping onder afgeknot schilddak, bedekt met grijze leipannen en met schoorsteen aan de noord- en zuidzijde. De daklijst rust op consoles. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen op een natuurstenen plint. De gevel wordt geleed door speklagen. De ontlastingsbogen hebben gepleisterde aanzet- en sluitstenen, terwijl de boogtrommels op de begane grond zijn gevuld met geglazuurde gekleurde tegeltjes. De overwegend schuifvensters en deuren met bovenlicht worden omlijst door stenen met diamantmotief. De balusterbalustrade rond de terrassen aan de noord- en westzijde hebben geprofileerde pilasters waarop vazen staan.

De voorgevel (N) bevat aan de rechterzijde een risaliet waarvoor een vijfhoekige serre met geprofileerde stijlen is geplaatst onder iets overstekend dak, rustend op consoles. Op de verdieping bevindt zich een vijfhoekig balkon met houten balustrade en geprofileerde stijlen die een brede kroonlijst ondersteunen waarboven een balkon met houten balustrade waarachter openslaande deuren zijn opgenomen in de dakkapel die de daklijst doorbreekt en wordt afgesloten door een fronton. Links bevat de gevel openslaande deuren naar het terras, op de verdieping een venster en een kleine dakkapel onder hoog opgaand en ver overstekend puntdak met piron.

De linker zijgevel (O) bevat een iets links uit het midden geplaatste aanbouw waarin zich de houten toegangsdeur bevindt, bereikbaar via twee hardstenen treden en ter weerszijden geflankeerd door gekleurde glas-in-loodramen. Op de verdieping verlicht een groot venster het trappenhuis. Het dak doet dienst als balkon, waarachter openslaande deuren zijn opgenomen in de dakkapel die de daklijst doorbreekt.Ter weerszijden van de aanbouw is op elke bouwlaag een venster geplaatst.

De rechter zijgevel (W) bevat links en rechts openslaande deuren naar het terras, waarboven een venster.

De achtergevel (Z) is gepleisterd met ingekerfde speklagen en ontlastingsbogen en bevat een aanbouw van een bouwlaag onder lessenaarsdak met deur in de oostgevel, bereikbaar via twee treden. Links zijn op de begane grond openslaande deuren geplaatst, op de verdieping links een schuifvenster, rechts een klein venster.

Waardering

De villa, behorende tot een reeks van vijf villa's, is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in Neo-Renaissance stijl uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, beeldbepalend gesitueerd in het Nimrodpark in het noordwestelijke villagebied.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaParklaan11217 EBNimrodparkHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumI2029

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissancestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19031903exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Bol, J. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur