Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522828
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
d'Olijftak
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82847/187
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
139430 - 472234

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

LANDHUIS 'D'Olijftak' met voormalig ATELIER, door J.W. Hanrath (1867-1932) voor zichzelf gebouwd in 1904 in de Engelse landhuisstijl, beeldbepalend gesitueerd aan de oostzijde van de Rossinilaan in de as van de Sweelincklaan in het Kannesheuvelpark. Het toegangspad loopt van de rechter zijkant van het landhuis naar de toegangsdeur in de voorgevel.

Omschrijving

Landhuis, opgetrokken op rechthoekige plattegrond met een aan de achterzijde (O) aangebouwd atelier (later schuur), en bestaande uit een kelder, begane grond, en een zolderverdieping onder asymmetrisch schilddak met de noklijn evenwijdig aan de weg en met verlengde dakschilden aan beide zijden, bedekt met rode Hollandse pannen. Op de nok is op beide hoeken een schoorsteen geplaatst. De gevels zijn opgetrokken in rode handvormsteen op een plint in klinkers. Op de hoeken van de gevels zijn natuurstenen blokken ingemetseld met uitgehouwen letters: JH op de zuidwesthoek, SH op de zuidoosthoek, PH op de noordoosthoek, TH op de noordoosthoek van de oorspronkelijk open veranda en ?H op de noordwesthoek van de veranda. De oorspronkelijke vensters zijn voorzien van glas-in-loodramen. De vensters en deuren bevinden zich onder hanekammen. Het voormalige atelier is opgetrokken in hout onder zadeldak met de noklijn haaks op het landhuis, bedekt met rode Hollandse pannen.

De voorgevel (W) bevat ongeveer in het midden de houten toegangsdeur onder luifel, bestaande uit een boven- en onderdeur, met zijlichten en een halfrond bovenlicht met gekleurde glas-in-loodramen, met een figuratieve voorstelling en de tekst "VREDIG ZIJ HET LEVEN/ERNSTIG ZIJ HET STREVEN/IN DEN OLIJFTAK". Hierboven is een natuurstenen gevelsteen aangebracht met de naam van het landhuis: "D'OLIJFTAK". Op de verdieping bevindt zich een dubbel venster, in het dakvlak een dakkapel met drie vensters, met leipannen bedekte flanken en een segmentvormige afsluiting. Links en rechts van de toegang bevindt zich een vierledig bay-window, voorzien van luiken, waarboven op de verdieping een vierdelig venster. Daartussen is met sierankers het bouwjaar aangebracht: 'ANNO/ 1904'. Geheel rechts is een dubbel venster met luiken geplaatst, geheel links bevindt zich de oorspronkelijk open veranda.

De linker zijgevel (N) bevat op de begane grond rechts de oorspronkelijk open veranda onder het doorlopende dakvlak, links zowel op de begane grond als op de verdieping een driedelig venster met luiken. In het dakvlak bevindt zich in het midden een dakkapel.

De rechter zijgevel (Z) bevat links een deur, bestaande uit een onder- en bovengedeelte, aan weerszijden geflankeerd door een dubbel venster. Rechts is een driedelig venster geplaatst. In het dakvlak drie dakkapellen.

De achtergevel (O) bevat geheel rechts het houten atelier, welke gevels verschillende houten deuren, staldeuren en vensters bevatten. De gevel van het hoofdvolume heeft een asymmetrische indeling. De toegangsdeur heeft zijlichten en aan weerszijden een venster met diefijzer. Het venster links van de toegang is vervangen door een erkerachtige uitbouw. Het trappenhuis wordt verlicht door driedelige venster waarboven in het dakvlak een dakkapel is geplaatst. Een gedeelte van het dak van de aanbouw is als plat uitgevoerd. In het interieur bevinden zich oorspronkelijke elementen, waaronder de kozijnen en deuren, het trappenhuis, kasten, de schouw in de woonkamer en tegels in de vestibule.

Waardering

Het landhuis 'D'Olijftak' met voormalig atelier is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een landhuis met voormalig atelier in Engelse landhuisstijl uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, door J.W. Hanrath ontworpen voor eigen bewoning en als onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van villaparken, gesitueerd in het Kannesheuvelpark.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaRossinilaan41217 CBKannesheuvelparkHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumC1278

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenEngelse Landhuisstijlstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19041904exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Hanrath, J.W. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur