Hilversum C 7117
Rossinilaan 9, 1217 CA te Hilversum

Inleiding

VILLA "'T Heem", gebouwd in 1912 in Nieuw-Historiserende stijl naar het ontwerp van E. Verschuyl, terugliggend en beeldbepalend gesitueerd op de splitsing van de Rossinilaan en de Sweelincklaan in het Kannesheuvelpark. Op deze situering is in het ontwerp ingespeeld door de symmetrieas van de voorgevel(Z) te laten samenvallen met de deellijn van de splitsing.

Omschrijving

De villa, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met aanbouw aan de noordzijde, bevat een kelder, begane grond, verdieping en zolderverdieping onder overstekend afgeknot schilddak, bekroond door een lantaarn en oorspronkelijk bedekt met Engelse leien. De achthoekige houten lantaarn bevat in elke zijde vensters met roedenverdeling en golvende bovendorpel onder een ver overstekend zinken koepeldak met zeeg. Een grote geprofileerde schoorsteen bevindt zich zowel aan de oost- als aan de westzijde, twee kleinere zijn in het zuidelijke dakvlak geplaatst. De dakkapellen, zeven tweelichts en een drielichts in het zuidelijke dakvlak, hebben een frontonvormige afsluiting onder overstekend zadeldak. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen op een plint in klinkers met gemetselde bloklisenen op de hoeken van de gevels. De daklijst rust op houten gesneden consoles die zijn geplaatst op gemetselde consoles. Onder deze consoles loopt een uitgemetselde band in het gevelvlak waartussen siermetselwerk is aangebracht rond een oranje bolvormige siersteen. De hoekblokjes van de vensterbanken zijn van zandsteen. De opengewerkte gemetselde bordes-,terras- en balkonbalustrades hebben ijzeren hekjes met geometrische motieven en zandstenen dekplaten. De bovenlichten van de vensters en deuren, geplaatst onder getoogde hanekammen, hebben een roedenverdeling.

De symmetrische voorgevel (Z) is drie vensterassen breed en bevat op de begane grond in het midden openslaande deuren met zijlichten, toegang gevend tot het boogvormige bordes. Gemetselde trappen met hardstenen dekplaten leiden van het bordes naar de tuin. Links en rechts bevindt zich een boogvormige bay-window met drie gekoppelde vensters. Op de verdieping zijn in het midden twee vensters geplaatst, links en rechts twee gekoppelde vensters. voorzien van luiken.

De linker zijgevel (W) is twee vensterassen breed en bevat rechts op de begane grond een gekoppeld venster waarboven openslaande deuren toegang geven tot een balkon op grote zandstenen consoles. Aan de linkerzijde zijn op de begane grond twee vensters geplaatst waartussen een klein vier-ruitsvenster. Op de verdieping is een venster geplaatst, boven het rechter venster op de begane grond.

De symmetrische rechter zijgevel (O) is twee vensterassen breed en bevat zowel op de begane grond als op de verdieping twee gekoppelde vensters. Op de verdieping is in het midden binnen een rollaag met zandstenen hoekblokjes een zandstenen gevelsteen aangebracht met de naam van de villa in blauwe letters op goudkleurig fond: "'T HEEM".

De achtergevel (N) bevat in het midden de toegangspartij in een trapeziumvormige erker over bijna twee bouwlagen onder overstekend dak. De houten paneeldeur met gesneden boog bevindt zich onder een rondboog, opgevuld met een in hout uitgevoerd stralenmotief. De stoep is boogvormig. De grote boogvormige zandstenen luifel rust op grote zandstenen consoles. In de zijden van de erker bevinden zich gekleurde glas-in-loodramen onder hardstenen hoofdgestel. Het trappenhuis wordt verlicht door vensters met gekleurde glas-in-loodramen. Naast de erker bevinden zich op de begane grond twee kleine vensters. Rechts bevindt zich de aanbouw waarvan het voorste gedeelte ter hoogte van een bouwlaag zich onder een overstekende steekkap bevindt en het achterste iets hoger opgetrokken gedeelte een balkon vormt, bereikbaar via openslaande deuren met links daarvan een venster achter diefijzer. Via een trede is de portiek bereikbaar onder gesneden houten latei, waarin aan de westzijde een houten deur is geplaatst. In de noordgevel van het voorste volume is verder een venster achter diefijzer aangebracht, in het dakvlak een frontonvormig dakkapel. Aan de oostzijde bevinden zich twee vensteropeningen.

Aan de zuidzijde leiden gemetselde trappen met hardstenen dekplaten vanaf het terras naar de tuin. In de tuin is in de as van de gevel een trap gemetseld naar het lager gelegen deel van de tuin.

In het interieur bevinden zich het open houten trappenhuis, de lambrizeringen in de hal en de geprofileerde deurkozijnen met tandlijst, de plafonds en schouwen in de voorkamers.

Waardering

Villa "'T Heem" is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in Nieuw-Historiserende stijl uit het eerste kwart van de twintigste eeuw en als onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van villaparken, beeldbepalend gesitueerd op de deellijn van de splitsing van de Rossinilaan en de Sweelincklaan in het Kannesheuvelpark.

Verschuyl, E ; Noord-Holland