Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522830
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82847/92
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
139252 - 471970

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

LANDHUIS, gebouwd in 1927 in Engelse landhuisstijl naar het ontwerp van J.W. Hanrath en J.D. Hanrath, terugliggend gesitueerd aan de linkerzijde van een groot perceel aan de noordzijde van de Wagnerlaan in het Kannesheuvelpark. Het toegangspad loopt van de linker zijkant van het landhuis naar de toegangsdeur in de noordgevel.

Omschrijving

Landhuis, opgetrokken op rechthoekige plattegrond met een aanbouw aan de noordoostzijde en bestaande uit een kelder, begane grond, verdieping en zolderverdieping onder overstekend rieten zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg en steunend op houten schoren. De risalerende topgevels aan de noord- en zuidzijde worden afgesloten door een rieten steekkap. Aan de noord- en westzijde en op de nok bevinden zich de schoorstenen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen in vrij verband tot de verdieping, daarboven in visgraatverband, terwijl de plint is opgetrokken in klinkers. De geveldelen ter hoogte van de verdieping en de zolderverdieping bevatten Engels vakwerk in Canadees hout. De vensters zijn voorzien van glas-in-loodramen. De aanbouw aan de noordoostzijde, met een portaal verbonden met het hoofdvolume, bevat een bouwlaag onder rieten kap met topgevel met houten stijlen aan de noordzijde en boogvormige dakkapel aan de zuidzijde.

De voorgevel (Z) bevat rechts een risaliet waarvan de gevel ter hoogte van de verdiepingscheidingen steeds iets verder naar voren komt. De verdiepingscheidingen worden geaccentueerd door brede houten lijsten. Een bay-window loopt over twee bouwlagen. Het gevelvlak tussen de vensters is voorzien van houten stijlen in siermotief. In de top van de gevel is een dubbel venster geplaatst. In de westgevel van de risaliet zijn een deur en twee vensters geplaatst. Links van de risaliet bevindt zich op de begane grond een deur en links daarvan een boogvormige erker ter breedte van vijf vensters waarboven de bovenlichten in het rechte gevelvlak zijn geplaatst. Op de verdieping zijn, asymmetrisch, zes vensters tussen de stijlen geplaatst. Boven de twee vensters aan de rechterzijde is in het dakvlak een boogvormige dakkapel geplaatst. Het geveldeel rechts van de risaliet wijkt minder ver terug en bevat een venster. Het rieten dak loopt hier door tot de begane grond. De vensters van de erkers op de begane grond zijn voorzien van luiken.

De linker zijgevel (W) bevat een middenrisaliet. Aan weerszijden van de risaliet wordt de verdiepingslaag ondersteund door schoren. In het midden wordt de schoorsteen geaccentueerd door een uitsnijding in het metselwerk. Aan weerszijden van de schoorsteen bevindt zich op de begane grond en de zolderverdieping een venster. Aan de linkerzijde loopt het dak door tot de begane grond, rechts tot de verdieping. In het linker geveldeel heeft een dubbel venster de openslaande deuren vervangen. Op de verdieping is links en rechts, asymmetrisch, een dubbel venster tussen de stijlen geplaatst.

De rechter zijgevel (O) bevat op de begane grond twee enkele vensters en een vierdelig venster, op de verdieping eveneens een vierdelig venster en op de zolderverdieping een driedelig venster tussen de stijlen. Aan de rechterzijde bevindt zich de aanbouw.

De achtergevel (N) bevat een symmetrisch ingedeelde risaliet. In het midden is de toegangsdeur geplaatst onder luifel waarboven het bovenlicht en geflankeerd door drie vensters. Rechts naast de deur is een gevelsteen aangebracht met tekst: '3-3-1927/G.J.G. v. Mesdag'. De verdiepingscheiding wordt geaccentueerd door een brede houten lijst. Op de verdieping is het inpandige balkon vervangen door een venster in het gevelvlak. Het gevelvlak tussen toegangsdeur en venster is voorzien van houten stijlen in siermotief. Op de verdieping bevindt zich links en rechts een venster tussen de houten stijlen, op de zolderverdieping een dubbel venster. Rechts van de risaliet is de forse schoorsteen uitgevoerd in een steunbeerachtige vorm met een uitsnijding in het metselwerk. Rechts van de schoorsteen zijn enkele vensters geplaatst. Links van de risaliet loopt het rieten dak door tot de begane grond. Een dubbel venster markeert de bijkeuken, een deur het portaal.

Waardering

Het landhuis is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een landhuis in Engelse landhuisstijl uit de eerste helft van de twintigste eeuw en als onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van villaparken, gesitueerd in het Kannesheuvelpark.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaWagnerlaan301217 CRKannesheuvelparkHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumI2536

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenEngelse Landhuisstijlstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19271927exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Hanrath, J.D. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur
Hanrath, J.W. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur