Hilversum N 5367
Minister Hartsenlaan 6, 1217 LS te Hilversum

Inleiding

VILLA, gebouwd in 1907 in eclectische bouwtrant waarbij Art Nouveau en Chalet-stijl zijn gecombineerd, naar het ontwerp van R. Mouw, vrijstaand gesitueerd op een terrein aan de zuidzijde van de Minister Hartsenlaan op de hoek van de Minister Hartsenlaan en het Noordse Bosje.

Omschrijving

Villa, opgetrokken in twee bouwlagen en een kapverdieping onder samengestelde overstekende kap gedekt met rode geglazuurde tuiles-du-Nord en voorzien van piron en schoorsteen aan de oost- en westzijde. De villa is gebouwd op een rechthoekige plattegrond met afgeschuinde noordwestzijde, een aanbouw aan de oostzijde en twee aanbouwen ter hoogte van één bouwlaag aan de zuidzijde. De gevels zijn gepleisterd op een plint van grote stenen met een bossage afwerking. De rollagen zijn van bruine geglazuurde bakstenen, de vensterbanken van hardsteen. Het merendeel van de vensters heeft een bovenlicht met gekleurde glas-in-loodramen en luiken.

De voorgevel (N) bevat links een iets risalerende topgevel waarvan de top iets smaller is en de daklijst doorbreekt, onder steekkap. Op de begane grond en de verdieping is in een gebogen muurvlak, aan de bovenzijde afgewerkt met een geprofileerde houten band, een breed boogvormig venster geplaatst, samengesteld uit een stolpvenster met zijvensters onder bovenlichten. De loggia ter hoogte van de zolderverdieping, waarachter openslaande deuren, heeft een houten spijlenbalustrade, terwijl de top van de gevel rond de boogvormige opening voorzien is van beschot. In de rechter travee zijn vensters geplaatst, op de begane grond een en op de verdieping twee. De schuine noordwesthoek bevat een venster op elke bouwlaag, terwijl de hoek van het dak ondersteund wordt door een gesneden spitsboog op klossen. De dakkapel heeft een ver overstekende steekkap met piron.

De linker zijgevel (O) bevat rechts een serre met deuren aan de oostzijde, terwijl de overgang naar het balkon daarboven is bedekt met ronde leipannen. Het balkon, bereikbaar via twee deuropeningen, bevindt zich onder ver overstekend lessenaarsdak met houten beschot, ondersteund door gesneden stijlen. In de linker travee bevinden zich twee vensters.

De rechter zijgevel (W) bevat de houten decoratief versierde toegangsdeur onder bovenlicht met gekleurde Art Nouveau glas-in-loodramen in de noordgevel in de hoek, links naast het risalerende middengedeelte. Het portiek, bereikbaar via een trede en belegd met plavuizen, heeft een gepleisterde balustrade op een plint van grote stenen met bossage afwerking met hardstenen dekplaat. Het puntvormige tweezijdige kapje met ronde leipannen wordt ondersteund door gesneden stijlen waartussen een raamwerk van een gebogen regel met drie dunne stijlen. De vestibule wordt verlicht door een vierdelig Art-Nouveau venster, terwijl op de verdieping een even brede vensterpartij is geplaatst met gekleurde ruiten. In het geveldeel, rechts van de risaliet is op elke bouwlaag een venster geplaatst.

De achtergevel (Z) bevat in het midden een risaliet ter hoogte van drie bouwlagen onder steekkap met piron. Op de begane grond een dubbel venster voor de toiletruimte, op de andere bouwlagen driedelige Art Nouveau vensters voor het trappenhuis. Links bevindt zich een aanbouw onder lessenaarsdak, rechts de oorspronkelijk open veranda met gesneden stijlen, houten borstwering en bruine en witte plavuizen. Het balkon is bereikbaar via openslaande deuren.

Het interieur bevat oorspronkelijke onderdelen, onder meer de vestibule met marmeren vloer en borstwering van geglazuurde tegels met bloemmotief in groen, geel en blauw; lambriseringen, gesneden kozijnen, kroonlijsten boven de deuren in de hal en paneel (schuif)deuren; een hal met vide en gesneden balustrades, schilderingen met bloemmotieven in geel, groen, oranje en blauw, groen, oranje onder de trappen en op het hoge plafond; en een schouw in de hal.

Waardering

De villa met interieuronderdelen is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in eclectische bouwtrant, waarbij Art Nouveau en Chalet-stijl zijn gecombineerd, uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, beeldbepalend gelegen aan de zuidzijde van de Minister Hartsenlaan.

Chaletstijl elementen

Mouw, R. ; Noord-Holland