Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522833
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82847/96
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
140551 - 471361

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

DUBBELE VILLA, gebouwd in 1901 in eclectische bouwtrant waarbij Jugendstil- en Chaletstijl elementen zijn gecombineerd, naar het ontwerp van J.H. Slot, beeldbepalend gesitueerd op een terrein op de hoek van de Koninginneweg en de Naarderstraat.

Omschrijving

Dubbele villa, opgetrokken op samengestelde plattegrond, bestaande uit een zuidelijk volume in twee bouwlagen en een lage kapverdieping met risalerende topgevel aan de oost- en zuidzijde en aanbouw aan de westzijde, met het noordelijke volume op onregelmatige rechthoekige plattegrond in twee bouwlagen en een lage kapverdieping met risalerende topgevel aan de noord- en westzijde, wordt verbonden door middel van een rechthoekig element (voormalige eetkamers) ter hoogte van één bouwlaag met een vierhoekige uitbouw op de noordoosthoek onder hoog opgaand puntdak met zeeg, piron en windwijzer. Te midden van het geheel rijst een rechthoekig volume op, een smalle buitengevel vormend aan de zuid- en westzijde. Een houten serre op bakstenen voet, met gesneden stijlen, borstwering en een deur waarvóór twee treden, bevindt zich in de noordwest- en zuidoosthoek. Boven de serre een balkon onder doorgetrokken dakvlak, met houten borstwering, gesneden stijlen en beschot. De gevels zijn gepleisterd op een bakstenen plint, het samengestelde, overstekende dakvlak bedekt met rode kruispannen. Het puntdak is bedekt met rode tuiles-du-Nord. De topgevels bevatten ter hoogte van de kapverdieping in het midden twee kleine vensters temidden van eenvoudig stijl- en regelwerk. De overwegend toegepaste schuifvensters van het noordelijke volume, dat is georiënteerd op de Koninginneweg, bevatten nog de bovenlichten met roedenverdeling, het merendeel van de vensters is voorzien van luiken. De ontlastingsbogen boven vensters en deuren, rondbogen en vensterbanken zijn van rode baksteen. De noordgevel bevat links van de topgevel de toegangsdeur met bovenlicht in portiek met natuurstenen stoep achter rondboog. Op de verdieping bevindt zich een venster in stijl- en regelwerk. De topgevel heeft afgeschuinde hoeken ter hoogte van de begane grond met in alle zijden een venster. Op de verdieping openslaande deuren naar balkon achter rondboog met houten balustrade. Het verbindingselement bevat aan de noordzijde een venster, aan de oostzijde een deur, terwijl in de vier zijden van de uitbouw een venster is geplaatst.

De oostgevel is spiegelbeeldig identiek uitgevoerd, behoudens de pui in de topgevel op de begane grond met rechte hoeken en het venster op de verdieping achter bakstenen opengewerkte borstwering. Rechts is een dubbel venster geplaatst in de gevel van het verbindingselement. Een dakkapel onder lessenaarsdak aan de rechter zijde en haaks daarop aan linker zijde van een muurdam, waarin kleine vensters naast schoorsteen.

De zuidgevel bevat links een topgevel met op de begane grond een deur en venster, op de verdieping een venster. Links terugliggend een deur met zijlicht, venster op verdieping. In de zuidgevel van de topgevel het van noordelijk volume enkele vensters.

De westgevel bevat in de topgevel openslaande deuren en een venster op de verdieping. Rechts terugliggend een deur met zijlicht, een venster op de verdieping. In de westgevel van de topgevel van het zuidelijke volume enkele vensters.

Waardering

De dubbele villa is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een vroeg twintigste-eeuwse dubbele villa in eclectische bouwtrant, waarbij Jugendstil en Chaletstijl elementen zijn gecombineerd, beeldbepalend gesitueerd op de hoek van de Koninginneweg en de Naarderstraat.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKoninginneweg381217 LARaadhuisHilversum
NeeNaarderstraat95a-b1211 AKRaadhuisHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumN4744
HilversumN4745

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19011901exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Slot, J.H. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur