Hilversum N 4767
Hilversum N 4766
Burgemeester Lambooylaan 2, 1217 LD te Hilversum
Burgemeester van Hellenberg Hubarlaan 1, 1217 LJ te Hilversum

Inleiding

DUBBELE VILLA, gebouwd in 1907 in eclectische bouwtrant waarbij Jugendstil en Chaletstijl elementen zijn gecombineerd, naar het ontwerp van J. Carnos, beeldbepalend gesitueerd op een terrein ten noorden van de bocht gevormd door de Burgemeester Lambooylaan en de Burgemeester van Hellenberg Hubarlaan, aan de zuidzijde van het Ministerpark (1885).

Omschrijving

Symmetrische dubbele villa, opgetrokken in twee bouwlagen en een kapverdieping op een symmetrische rechthoekige plattegrond, met risalerende topgevel in het midden aan de noord- en zuidzijde. In de zuidoost- en zuidwesthoek een serre waarboven een balkon, oorspronkelijk uitgebouwde vestibule met toiletruimte ter hoogte van een bouwlaag onder lessenaarsdak aan de oost- en westzijde, horizontaal afgesloten aanbouw ter hoogte van een bouwlaag met schuin geplaatst geveldeel in de noordoost- en noordwesthoek en latere aanbouwen aan de westzijde. Het noord-zuid geplaatste volume met de topgevels bevindt zich onder zadeldak, terwijl het iets lagere oostelijke- en westelijke volume worden afgesloten door steekkappen met wolfeind en de volumes ter hoogte van twee bouwlagen in de zuidoost- en zuidwesthoek door steekkappen van twee schilden, waarvan één schild doorgetrokken is boven het balkon. De dakvlakken zijn bedekt met gesmoorde kruispannen. Schoorstenen bevinden zich op de nok van het zadeldak en aan de noord- en zuidzijde van de steekkappen met wolfeind. De gevels zijn gepleisterd op gecementeerde plint, terwijl de bogen en de open borstwering van de loggia's op de verdieping aan de zuidzijde en de vensterbanken zijn uitgevoerd in rode baksteen. Het merendeel van de bovenlichten bevat een roedenverdeling.

De voorgevel (Z) bevat in het midden de risalerende topgevel, waarvoor op de begane grond terrassen, de rechter nog onder de oorspronkelijke boogvormige afsluiting. Een gepleisterde muur geeft hier de scheiding tussen de terrassen aan, terwijl oorspronkelijk het houtwerk van het open terrasgedeelte rustte op gepleisterde kolommen met insicies en kapiteel waarvan er vier nog aanwezig zijn. De loggia's op de verdieping zijn bereikbaar via openslaande deuren, aan weerszijden geflankeerd door een venster. De kapverdieping wordt verlicht door een driedelig venster waarvan het middelste deel hoger is en een stolpvenster bevat. Het beschot begint ter hoogte van de bovenlichten. In de nok, onder het naar voren komende beschot in de top, bevinden zich kleine vensters met roedenverdeling. Links en rechts van de topgevel is op de begane grond een dubbel venster geplaatst, op de verdieping een stolpvenster.

De balkons boven de serres in de zuidoost- en zuidwesthoek bevatten een houten borstwering, terwijl het dak wordt ondersteund door houten stijlen.

Aan de oost- en westzijde worden onder het wolfeind de hal en het trapportaal met bordes verlicht door driedelige hoge vensters met gekleurde glas-in-loodramen. Verder in het geveldeel vensters op begane grond en verdieping (van een kamertje dat enkele treden hoger ligt dan het bordes). De achtergevel (N) bevatte in de topgevel op de begane grond oorspronkelijk openslaande deuren met zijlichten. Op de verdieping bevinden zich vier vensters, op de kapverdieping en in de nok twee vensters. Boven de aanbouwen, bereikbaar via een deur in de schuine zijde, bevindt zich op de verdieping een klein venster.

Waardering

De dubbele villa is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een dubbele villa in eclectische bouwtrant, waarbij Jugendstil en Chaletstijl elementen zijn gecombineerd, uit het eerste kwart van de twintigste eeuw. De dubbele villa heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering op een terrein ten noorden van de bocht, gevormd door de Burgemeester Lambooylaan en de Burgemeester van Hellenberg Hubarlaan, aan de zuidzijde van het Ministerpark.

Carnos, J. ; Noord-Holland