Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522835
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82847/105
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
140310 - 471143

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

DUBBELE VILLA, gebouwd in 1898 in eclectische bouwtrant waarbij neo-classicistische en Chaletstijl elementen zijn gecombineerd, naar het ontwerp van J. de Groot, gesitueerd op een terrein aan de westzijde van de Burgemeester Lambooylaan in het Ministerpark (1885).

Omschrijving

Dubbele villa, opgetrokken in twee bouwlagen en een kapverdieping op een rechthoekige plattegrond met risalerende topgevel en serre aan de oost- en zuidzijde en risalerend middengedeelte met aanbouw, oorspronkelijk ter hoogte van één bouwlaag, aan de westzijde. De gevels zijn gepleisterd op een gecementeerde plint waarbij aan de noord-, oost- en zuidzijde de gevels worden geleed door in laag reliëf aangebrachte banden, zowel horizontaal tevens de omtrek van de bovenzijde van de vensters en deuren volgend als vertikaal. Voorts worden de gevels geleed door ontlastingsbogen van rode baksteen met gestucte platte diamant-sluitstenen en een cordonlijst op de verdiepingscheiding, en aan de westzijde door speklagen en ontlastingsbogen die in het pleisterwerk zijn aangegeven. Het overstekende zadeldak en de steekkappen van de topgevels zijn bedekt met gesmoorde tuiles-du-Nord met schoorstenen aan oost-, zuid- en westzijde. De topgevels, aan de noord- en zuidzijde met spitsvormige makelaar, zijn rijk versierd met gesneden vakwerk, terwijl de dakrand rust op gesneden schoren. De voorgevel (O) is drie traveeën breed en bevat links een risalerende topgevel met dubbel venster op de begane grond, schuifvenster op de verdieping en stolpvenster op de kapverdieping. De middentravee bevat de toegangsdeuren, bekroond door fries en kroonlijst op halve geprofileerde pilasters onder ontlastingsboog. Het bovenlicht van nr. 13 bevat nog het gekleurde glas-in-loodraam. De twee lichten van de paneeldeuren zijn voorzien van decoratief gekrulde diefijzers. Op de verdieping schuifvensters, in het dakvlak een dubbele dakkapel met beschot boven de stolpvensters onder overstekend zadeldak met makelaar. Rechts bevindt zich op de begane grond een houten serre met gesneden stijlen en roedenverdeling in de bovenlichten, waarboven een klein balkon met decoratieve ijzeren balustrade tussen de houten gesneden pijlers, bereikbaar via openslaande deuren. In het dakvlak een enkele dakkapel.

De linker zijgevel (Z) bevat links een risalerende topgevel met venster op elke bouwlaag, een ijzeren roosvenster in de top en venster in de oostzijde op de verdieping. Rechts bevindt zich een houten serre met schuifdeuren aan de zuidzijde, waarboven een klein balkon. De twee decoratieve stervormen onder de dakrand zijn uitgevoerd in rode baksteen.

De rechter zijgevel (N) bevat op de begane grond twee vensters, op de verdieping is het rechter venster blind en op de kapverdieping bevindt zich een stolpvenster.

De achtergevel (W) bevat een risalerend middengedeelte met schuine zijden, oorspronkelijk met venster op elke bouwlaag en aanbouw.

Waardering

De dubbele villa is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een dubbele villa in eclectische bouwtrant, waarbij neo-classicistische en Chaletstijl elementen zijn gecombineerd, uit het vierde kwart van de negentiende eeuw. De dubbele villa heeft stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het ensemble, gesitueerd aan de westzijde van de Burgemeester Lambooylaan in het Ministerpark.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBurgemeester Lambooylaan111217 LBRaadhuisHilversum
NeeBurgemeester Lambooylaan131217 LBRaadhuisHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumN5143
HilversumN5142

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Chalet-stijlinvloeden
Eclecticismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18981898exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Groot, J. de ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur