Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522836
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82847/113
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
140310 - 471171

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

DUBBELE VILLA, gebouwd in 1897-1898 in eclectische bouwtrant waarbij neo-classicistische en Chaletstijl elementen zijn gecombineerd, naar het ontwerp van H. de Groot en W. Heemskerk, gesitueerd op een terrein aan de westzijde van de Burgemeester Lambooylaan in het Ministerpark (1885). In nummer 15 is een houten plank gevonden met de tekst: 'Dit gebouw gebouwd in den Jaare 1897 en 1898 voor mevrouw de Wed. Greve/ Den Heeren Aannemers H. de Groot en W. Heemskerk timmerlieden J. Hart en G.J. Koopsen 6 september 1897'.

Omschrijving

Dubbele villa, opgetrokken in twee bouwlagen en een kapverdieping op een rechthoekige plattegrond met in- en uitspringende delen aan de noord- en zuidzijde en (niet oorspronkelijke) serres aan de oost- en westzijde. De gevels zijn wit gepleisterd op een grijze plint waarbij speklagen in het pleisterwerk zijn aangegeven en sierlijke ontlastingsbogen en onderdorpels in reliëf zijn uitgevoerd. Het onregelmatig eindigende zadeldak met wolfeind aan de westzijde is bedekt met rode tuiles-du-Nord en bevat twee schoorstenen aan de noord- en zuidzijde en één op de nok. De dakkapel aan de zuidzijde heeft een overstekend zadeldak op consoles waaronder de geveltop is afgewerkt met hout. De houten vensters hebben overwegend bovenlichten met vertikale roeden.

De voorgevel (O) bevat vier vensterassen en een links uit het midden geplaatste risaliet onder steekkap. De top van de gevel is bezet met vertikale houten delen. Op de begane grond een serre waarboven openslaande deuren naar het balkon. In de top van de gevel een stolpvenster. De as rechts uit het midden, bevat op de begane grond een serre en op de verdieping een venster, terwijl een dakkapel onder lessenaarsdak de daklijst doorbreekt. De linker- en rechter as bevatten vensters, terwijl de daklijsten boven de stolpramen op de verdieping rusten op gesneden consoles waartussen houten delen in holle vorm.

De linker zijgevel (Z) bevat in het midden een risaliet dat de daklijst doorbreekt, onder lessenaarsdak. Op de begane grond ligt voor de houten toegangsdeur onder luifel, voorzien van decoratief snijwerk met pilasters, kroonlijsten en een kijklicht met rooster, een natuurstenen stoep. Ter weerszijden van de risaliet een vensteras met een klein venster op de begane grond en de verdieping. Rechts in de hoek de plavuizen van een oorspronkelijk open veranda. Links het naar het zuiden aangebouwde gedeelte van twee bouwlagen onder plat dak (1899) met in de oostgevel openslaande deuren op de verdieping.

De rechter zijgevel is op vergelijkbare wijze uitgevoerd, echter met een om de noordoosthoek doorgezette serre en een aanbouw aan de noordwesthoek.

De achtergevel (W) bevat rechts de oorspronkelijke bergplaats onder lessenaarsdak met houten stijlen en schoren. De achtergevel bevat vijf vensterassen. Op de begane grond een serre (nr 15) over twee assen, op de verdieping tevens deuren, terwijl twee vensters zich ter hoogte van de zolderverdieping bevinden.

In het interieur van nr 15 zijn nog oorspronkelijke elementen aanwezig, zoals gekleurde plavuizen in de hal en de vestibule, de tegellambrizering in de vestibule, het trappenhuis, kozijnen en deuren en balkenplafonds op gesneden consoles.

Waardering

De dubbele villa is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een dubbele villa in eclectische bouwtrant, waarbij neo-classicistische en Chaletstijl elementen zijn gecombineerd, uit het vierde kwart van de negentiende eeuw. De dubbele villa heeft stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het ensemble, gesitueerd aan de westzijde van de Burgemeester Lambooylaan in het Ministerpark.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBurgemeester Lambooylaan151217 LBRaadhuisHilversum
NeeBurgemeester Lambooylaan171217 LBRaadhuisHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumN5139
HilversumN5140

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Chalet-stijlinvloeden
Eclecticismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18971898exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Greve Den Heeren, de weduwe ; Noord-Hollandopdrachtgever
Heemskerk, W. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur
Groot, H. de ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur
Hart, J. en G.J. Koopsen ; Noord-Hollandoverig ambachtsoort