Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522837
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Rustoord
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82847/109
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
140307 - 471211

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA 'Rustoord' met bijbehorende ERFSCHEIDING, gebouwd in 1899 in eclectische bouwtrant waarbij neo-classicistische en Chaletstijl elementen zijn gecombineerd, naar het ontwerp van J. de Groot voor de Bouwmaatschappij Hilversum, gesitueerd op een terrein aan de westzijde van de Burgemeester Lambooylaan in het Ministerpark (1885). De erfscheiding, bestaande uit een tuinhek en tweevleugelig toegangshek, staat aan de straatzijde.

Omschrijving

Villa, opgetrokken in twee bouwlagen en een kapverdieping onder afgeknot schilddak met grijze tuiles-du-Nord, op een rechthoekige plattegrond met iets risalerende topgevel aan de oostzijde en risaliet aan de zuidzijde, afgeschuinde risalerende noordoosthoek, serre aan de oostzijde en aanbouw aan de westzijde. De gevels zijn wit gepleisterd op een grijze plint, terwijl de decoratieve elementen in stucwerk zijn uitgevoerd. De gevels worden horizontaal geleed door geprofileerde cordonlijsten, terwijl de ontlastingsbogen in rode baksteen zijn uitgevoerd met gestucte sluitsteen. De hoeken van de risaliet aan de oostzijde wordt geaccentueerd door een motief van pilasters onder boog. Boven de schuifvensters bevindt zich een kroonlijst, terwijl een cassette onder de vensterbanken is aangebracht. De geprofileerde daklijst rust op gesneden consoles, waartussen cassettes. De dakrand is afgewerkt met een houten gesneden lijst.

De voorgevel (O) bevat links de brede risalerende topgevel met op de begane grond een vijfhoekige serre met gesneden lijsten, schuifdeuren en roedenverdeling. Het balkon op de verdieping, waarachter openslaande deuren, heeft een hek van siersmeedwerk tussen het houten raamwerk. Het rijk versierde gesneden houtwerk in de topgevel met spitsvormige makelaar bevat ooievaars en gevleugelde draken. Een stolpvenster verlicht de kapverdieping. De smalle travee rechts van de risaliet, bevat op de begane grond de houten toegangsdeur onder bovenlicht met siersmeedwerk voor de ramen en hardstenen stoep. Aan weerszijden zijn pilasters in stucwerk uitgevoerd. De luifel rust op gesneden consoles. Op de verdieping een venster. De rechter, iets terugliggende travee, bevat op elke bouwlaag een venster.

Van het op de noordoosthoek gesitueerde balkon op gesneden consoles boven het beganegrondvenster, ontbreekt het balkonhek. Het gesneden houtwerk in de topgevel, onder steekkap met spitsvormige makelaar boven de daklijst, bevat gevleugelde draken.

De linker zijgevel (Z) bevat twee traveeën. De driezijdige risaliet bevat vensters en openslaande deuren op de begane grond. De rechter travee bevat een venster op elke bouwlaag.

De rechter zijgevel (N) bevat op elke bouwlaag links een blind venster en rechts een schuifvenster.

De achtergevel (W) bevat een aanbouw onder lessenaarsdak met twee rondboogvensters op de begane grond en een deur aan de noordzijde. Rechts van de aanbouw een venster in elke bouwlaag.

Het tuinhek is een ijzeren spijlenhek met rondbogen. De twee draaiende vleugels, eveneens spijlenhekken met rondbogen, hangen aan twee ijzeren geprofileerde ronde pilaren, bekroond door een kleine granaatappel op voet.

Waardering

Villa 'Rustoord' met erfscheiding is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in eclectische bouwtrant, waarbij neo-classicistische en Chaletstijl elementen zijn gecombineerd, uit het vierde kwart van de negentiende eeuw. De villa heeft stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het ensemble, gesitueerd aan de westzijde van de Burgemeester Lambooylaan in het Ministerpark.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBurgemeester Lambooylaan191217 LBRaadhuisHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumN5131

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Chalet-stijlinvloeden
Eclecticismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18991899exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Groot, J. de ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur
Bouwmaatschappij Hilversum ; Noord-Hollandopdrachtgever