Hilversum N 5130
Burgemeester Lambooylaan 21, 1217 LB te Hilversum

Inleiding

VILLA, gebouwd in 1898 in eclectische bouwtrant met Chaletstijl invloeden naar het ontwerp van C. de Groot en W. Heemskerk voor de heer P.J.K.L. Pfeifer, vrijstaand gesitueerd op een glooiend terrein aan de westzijde van de Burgemeester Lambooylaan in het Ministerpark (1885).

Omschrijving

Villa, opgetrokken in twee bouwlagen en een kapverdieping onder samengestelde overstekende kap met oranje tuiles-du-Nord, op een rechthoekige plattegrond met risalerende topgevel en serre aan de oostzijde en serre aan de zuidzijde, topgevel aan de noordzijde met schuine oostgevel en aanbouwen aan de westzijde. De dakvlakken van de serres zijn belegd met oranje ronde leipannen. De gevels zijn gepleisterd op een gecementeerde plint met grof profiel, terwijl de decoratieve elementen in stucwerk zijn uitgevoerd. Het merendeel van de vensters en deuren wordt aan de bovenzijde omlijst door in reliëf aangebracht stucwerk met verdiept boogveld. Aan de onderzijde van de vensters is het stucwerk om de vensterbanken aangebracht. In oorsprong hadden de T-schuifvensters een bovenlicht met horizontale roeden. Enkele vensters en deuren zijn voorzien van luiken. De forse schoorstenen aan de oostzijde hebben een getrapt profiel, de versnijdingen met pannen belegd. De rechter schoorsteen aan de westzijde loopt geprofileerd door langs de westgevel.

De voorgevel (O) bevat links de brede topgevel onder steekkap met wolfeind. Op de begane grond en de verdieping zijn twee vensters geplaatst, terwijl rond het venster in de top, samengesteld uit een stolpvenster met getoogd bovenlicht en twee zijramen ter hoogte van de stolpramen, houten beschot is aangebracht. Rechts van de topgevel is de gevel iets terug geplaatst. Boven de vijfhoekige houten serre met gesneden stijlen en deuren aan de oostzijde en overstekend lessenaarsdak op schoren bevindt zich een balkon met houten spijlenbalustrade, waarachter openslaande deuren. Boven de puntvormige decoratieve beëindiging van het dakvlak op de noordoosthoek is een hoog opgaande dakkapel geplaatst onder overstekend zadeldak.

De linker zijgevel (Z) bevat, in een links uit het midden geplaatste risaliet, de toegangsdeur onder bovenlicht in portiek. De risaliet heeft een getrapt profiel ter hoogte van de verdieping, met pannen belegd. De risaliet, met vensters, doorbreekt de daklijst en wordt afgesloten door een overstekend lessenaarsdak. Rechts hiervan bevindt zich, boven de vijfhoekige houten serre met gesneden stijlen en deuren aan de zuidzijde en overstekend lessenaarsdak op schoren, een balkon met houten spijlenbalustrade, waarachter openslaande deuren. Het lessenaarsdak van de, oorspronkelijk aan de westzijde open, plaats sluit aan de risaliet aan, terwijl op elke bouwlaag van het hoofdvolume een klein rechthoekig venster is geplaatst. In de zuidgevel van de één bouwlaag hoge aanbouw bevat een stolpvenster.

De rechter zijgevel (N) bevat aan de rechterzijde een risalerende topgevel met beschot rond het dubbele zoldervenster en een venster op elke bouwlaag in de schuine oostzijde. Links op de begane grond een venster.

De achtergevel (W) bevat rechts uit het midden een risaliet onder het doorgezet gedeelte van het dakschild, waarin een venster met hoge ramen onder bovenlichten met gekleurde glas-in-loodramen die het trappenhuis verlichten. Het opgehoogde middendeel van de aanbouw heeft een steekkapje. Openslaande deuren geven toegang tot het terras aan de linkerzijde, omgeven door een opengewerkte gemetselde borstwering. Op de verdieping een venster.

Waardering

De villa is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in eclectische bouwtrant, met Chaletstijl invloeden uit het vierde kwart van de negentiende eeuw. De villa heeft stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het ensemble, gesitueerd aan de westzijde van de Burgemeester Lambooylaan in het Ministerpark.

Groot, C. de ; Noord-Holland
Heemskerk, W. ; Noord-Holland