Hilversum N 5121
Hilversum N 5122
Burgemeester Lambooylaan 23, 1217 LC te Hilversum
Burgemeester Lambooylaan 25, 1217 LC te Hilversum

Inleiding

DUBBELE VILLA, gebouwd in 1899 in eclectische bouwtrant waarbij Neo-Classicistische en Chaletstijl-elementen zijn gecombineerd, naar het ontwerp van J. de Groot, gesitueerd op een terrein aan de noordwestzijde van de Burgemeester Lambooylaan in het Ministerpark (1885).

Omschrijving

Dubbele villa, opgetrokken in twee bouwlagen en een kapverdieping op een rechthoekige plattegrond met serre aan de zuidoostzijde, risalerende topgevel en serre aan de zuidwestzijde en twee aanbouwen aan de noordwestzijde. De plattegrond van elke villa heeft een L-vorm. De gevels zijn gepleisterd op een gecementeerde plint waarbij de gevels worden geleed door in laag reliëf aangebrachte banden, die tevens de omtrek van de bovenzijde van de vensters en deuren volgen, voorts cordonlijsten op de verdiepingsscheiding en onder de dakrand en ontlastingsbogen van rode en gestucte baksteen met gestucte aanzetstenen en platte diamant-sluitstenen. De overstekende samengestelde kap is bedekt met zwarte tuiles-du-Nord met schoorstenen aan zuidoost- en noordwestzijde. Het merendeel van de bovenlichten van de schuifvensters van nummer 25 bevatten nog gekleurde glas-in-loodramen.

De voorgevel (ZO) bevat rechts een iets risalerend geveldeel van vier vensterassen breed, waarvan de daklijst rust op gesneden consoles, met een iets risalerend middendeel, waarvoor een houten serre met gesneden stijlen en schuifdeuren in de voorzijde. De kroonlijst rust op gesneden klossen, waarboven een balkon met decoratieve ijzeren balustrade tussen de houten pijlers en waarachter twee gevelopeningen. In de top van de gevel zijn twee vensters dicht naast elkaar geplaatst, met puntvormige bovenlichten met middenroede onder keperboogvormige ontlastingsbogen met daarboven een ruitvormig stucwerk veld in de gevel. In de linker en rechter as bevindt zich een venster op elke bouwlaag. Het terugliggende geveldeel links is twee vensterassen breed en bevat op de begane grond rechts de houten toegangsdeur met twee lichten, voorzien van decoratieve ijzeren diefijzers. De hoge dakkapel onder zadeldak wordt afgesloten door een fronton, terwijl de hoekstijlen zijn uitgevoerd als pilasters.

De linker zijgevel (ZW) bevat links een risalerende topgevel met een dubbel venster op de begane grond en de verdieping en in de top een dubbel venster met puntvormig bovenlicht. De serre rechts heeft gesneden stijlen, gekleurde glas-in-lood bovenlichten en schuifdeuren in de zuidwestzijde, terwijl de dakrand rust op gesneden klossen. Het balkon is bereikbaar via openslaande deuren, terwijl zich een venster bevindt in de zuidoostgevel van de risaliet.

De rechter zijgevel (NO) bevat links een licht risalerende topgevel met vensters op elke bouwlaag, de bovenste met keperboogvormig bovenlicht. Het rechter geveldeel is twee vensterassen breed waarbij de toegangsdeur met natuurstenen stoep zich naast de topgevel bevindt.

De symmetrische achtergevel (NW) bevat twee aanbouwen ter hoogte van een bouwlaag onder steekkap, ter weerszijden van het middengedeelte dat met een topgevel de daklijst doorbreekt en vensters bevat. De achtergevel bevat op de verdieping, links en rechts van het midden, een ijzeren rondboogvenster en een klein venstertje. De linker aanbouw bevat een deur in de noordoostgevel, de rechter aanbouw heeft een deur in de zuidwestgevel.

Waardering

De dubbele villa is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een dubbele villa in eclectische bouwtrant, waarbij neo-classicistische en Chaletstijl elementen zijn gecombineerd, uit het vierde kwart van de negentiende eeuw. De dubbele villa heeft stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het ensemble, gesitueerd aan de noordwestzijde van de Burgemeester Lambooylaan in het Ministerpark.

Groot, J. de ; Noord-Holland