Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522840
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82847/117
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
140359 - 471278

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

DUBBELE VILLA met TUINHEK voor nummer 29, gebouwd in 1900 in eclectische bouwtrant gecombineerd met Chaletstijl-elementen, naar het ontwerp van J. de Groot, gesitueerd op een terrein aan de noordzijde van de Burgemeester Lambooylaan in het Ministerpark (1885). Het tuinhek staat voor nummer 29 langs de straat.

Omschrijving

Dubbele villa, opgetrokken in twee bouwlagen en een kapverdieping op een rechthoekige plattegrond met serres aan de zuidzijde en een aanbouw aan de noordzijde. De gevels zijn gepleisterd op een gecementeerde plint waarbij de gevels horizontaal worden geleed door cordonlijsten, die tevens de zijden van de bovenlichten volgen tot de ontlastingsboog op de begane grond en de zolderverdieping, en die rond de ontlastingsboog lopen op de verdieping. De ontlastingsbogen zijn zowel in baksteen en stucwerk als geheel in stucwerk uitgevoerd. De kap bestaat uit een afgeknot zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg tussen de twee topgevels onder zadeldak met de noklijn haaks op de weg, bedekt met zwarte tuiles-du-Nord. De dakranden van de topgevels zijn voorzien van een vakwerkvulling en spitsvormige makelaar. Nummer 29 bevat nog de gekleurde glas-in-lood bovenlichten en het meerendeel van de persiennes.

De symmetrische voorgevel (Z) bevat links en rechts een topgevel met op de begane grond een houten serre met gesneden stijlen, bovenlichten met roedenverdeling en schuifdeuren aan de zuidzijde, waarboven een balkon omgeven door een decoratieve ijzeren balustrade tussen houten pijlers, waarachter openslaande deuren. In de top van de gevel bevindt zich een venster. Het middengedeelte, ter breedte van twee vensterassen, bevat op de begane grond de toegangsdeuren onder houten luifel, steunend op schoren. De houten paneeldeuren hebben twee lichten met decoratief smeedijzer. Op de verdieping vensters en in het dakvlak één dakkapel met twee vensters onder overstekend zadeldak met spitsvormige makelaar.

De rechter- (O) en de linker (W) zijgevel bevatten op de begane grond en de verdieping twee vensters.

De achtergevel (N) bevat een horizontaal afgedekt risalerend middengedeelte met schuine zijden, waarin op elke bouwlaag een venster en met een aanbouw ter hoogte van één bouwlaag onder zadeldak. In de topgevel links en rechts op de begane grond openslaande deuren, op de kapverdieping een venster. De oost- en westgevel van de aanbouw bevat een deur en venster.

In het interieur zijn oorspronkelijke onderdelen aanwezig, waaronder de in marmer afgewerkte hal en het trappenhuis.

Het tuinhek vóór nummer 29 bestaat uit een toegangshek voor de toegangsdeur, een spijlenhek en een tweevleugelig inrijhek aan de rechterzijde. De spijlenhekken bevatten afwisselend boogjes en Franse lelies, terwijl de gecanneleerde pijlers worden bekroond door granaatappels.

Waardering

De dubbele villa uit 1900 met tuinhek is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een dubbele villa, met bewaard gebleven interieurelementen, in eclectische bouwtrant met Chaletstijl elementen. De dubbele villa heeft stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het ensemble, gesitueerd aan de noordwestzijde van de Burgemeester Lambooylaan in het Ministerpark.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBurgemeester Lambooylaan271217 LCRaadhuisHilversum
NeeBurgemeester Lambooylaan291217 LCRaadhuisHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumN6865
HilversumN6864

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Chalet-stijlinvloeden
Eclecticismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19001900exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Groot, J. de ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur