Hilversum N 5125
Burgemeester Lambooylaan 31, 1217 LC te Hilversum

Inleiding

VILLA met bijbehorend TUINHEK, gebouwd in 1900 in Eclectische bouwtrant waarbij Neo-Classicistische en Chaletstijl elementen zijn gecombineerd, naar het ontwerp van J. de Groot voor de Bouwmaatschappij Hilversum, gesitueerd op een terrein aan de noordzijde van de Burgemeester Lambooylaan, op de hoek met de Tesselschadelaan in het Ministerpark (1885). Het tuinhek staat aan de straatzijde.

Omschrijving

Villa, opgetrokken in twee bouwlagen en een kapverdieping op een rechthoekige plattegrond met serre aan de zuidzijde en aanbouw ter hoogte van een bouwlaag onder lessenaarsdak aan de noordzijde. Eén bouwdeel bevat een topgevel aan de noord- en zuidzijde onder zadeldak met de noklijn haaks op de weg, terwijl het oostelijke bouwdeel daarop aansluit onder steekkap. De dakvlakken zijn bedekt met zwarte tuiles-du-Nord. De gevels zijn wit gepleisterd op een gecementeerde plint, terwijl de decoratieve elementen in stucwerk en rode baksteen zijn uitgevoerd. De gevels worden geleed door in iets verhoogd reliëf in stucwerk uitgevoerde banden ter hoogte van de bovenlichten en de omtrek daarvan volgend, een in rode baksteen uitgevoerde band ter hoogte van de verdiepingsscheiding en ontlastingsbogen van rode baksteen met gestucte aanzet- en sluitstenen. De vensters zijn overwegend schuifvensters.

De voorgevel (Z) bevat links een topgevel waarvoor op de begane grond een vijfhoekige houten serre met schuifdeuren aan de zuidzijde en een overstekende dakrand op klossen, waarboven openslaande deuren naar het balkon. In de top van de gevel een stolpvenster. Het geveldeel, rechts van de topgevel bevat een venster op elke bouwlaag.

De linker zijgevel (W) is drie vensterassen breed en bevat op de begane grond in het midden de toegangsdeur.

De rechter zijgevel (O) bevat schuine hoeken, waarin een venster op elke bouwlaag, terwijl de oostgevel links een blind venster en rechts een venster op elke bouwlaag bevat.

De achtergevel (N) toont een getrapt verloop en bevat rechts een topgevel met op de begane grond de aanbouw met ijzeren rondboogvenster, op de verdieping een blind venster en in de top een stolpvenster. Het dak loopt aan de linkerzijde iets door over een muurvlak met een ijzeren rondboogvenster op de begane grond en een rond ijzeren venster op de verdieping, terwijl daaraan een lager gedeelte aansluit onder lessenaarsdakje.

Het tuinhek is een ijzeren spijlenhek met rondbogen, aansluitend aan een ijzeren pijler met parapluvormige afsluiting.

Waardering

De villa met bijbehorend tuinhek is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in eclectische bouwtrant met Chaletstijl elementen uit 1900. De villa heeft stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het ensemble, beeldbepalend gesitueerd aan de noordzijde van de Burgemeester Lambooylaan in het Ministerpark.

Groot, J. de ; Noord-Holland
Bouwmaatschappij Hilversum ; Noord-Holland