Hilversum N 5101
Oude Enghweg 19, 1217 JB te Hilversum

Inleiding

LOGEGEBOUW 'De Vereeniging', gebouwd in 1905 in eclectische bouwtrant waarbij Art Nouveau- en Chaletstijl elementen zijn gecombineerd, naar het ontwerp van A. Salm, vrijstaand gesitueerd op een terrein aan de westzijde van de Oude Enghweg. Oorspronkelijk gebouwd als toneelzaal.

Omschrijving

Logegebouw, in opzet symmetrisch opgetrokken op een rechthoekige plattegrond, aan de voorgevel bestaande uit twee bouwlagen, waarvan de bovenste verdieping dient als balkon. Het gebouw heeft een overstekend zadeldak met de noklijn haaks op de weg, bedekt met rode tuiles-du-Nord. De gevels zijn wit gepleisterd op een hoge gemetselde plint van paarse baksteen, met getrapte steunberen op de hoeken en langs de zijgevels aan weerszijden van de drie vensters, terwijl banden van oranje en okergele bakstenen de gevels geleden. Ontlastingsbogen zijn uitgevoerd in rode baksteen. De vensters van voor- en zijgevels bevatten gekleurde glas-in-loodramen.

De voorgevel (O) bevat een met plavuizen belegd trapeziumvormig portiek in een iets risalerende middenpartij, waarop de dubbele hoofdentree en twee zijdeuren uitkomen. De portiek is bereikbaar via een trap met vijf gemetselde treden, geflankeerd door gemetselde pilaren aan de gevel en die in detaillering daarop eveneens aansluiten, met haaks daarop gemetselde muurtjes, afgewerkt met cement. Twee smalle vensters verlichten de zijportalen. Het dakvlak is ter breedte van de risaliet doorgezet en de dakrand steunt op een houten vakwerkconstructie waarvan de gesneden schoren zijn bevestigd ter weerszijden van de bovenlichten van de smalle vensters die het brede driedelige venster op de tweede bouwlaag flankeren.

De linker- (N) en rechter zijgevel (Z) bevatten drie lange tweedelige vensters onder een bovenlicht waarvan de zijden gedeeltelijk taps toelopen, met roedenverdeling en gekleurde glas-in-loodramen. De ontlastingsboog volgt de dagkant.

Waardering

Logegebouw 'De Vereeniging' is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische alsmede typologische waarde als voorbeeld van een logegebouw in eclectische bouwtrant, waarbij Art Nouveau- en Chaletstijl elementen zijn gecombineerd, naar het ontwerp van A. Salm aan het begin van de twintigste eeuw, gesitueerd in het noordwestelijke villagebied.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Welzijn, kunst en cultuur Toneelgebouw

Salm, A. ; Noord-Holland