Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522843
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Berkheide
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82847/134
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
139758 - 472174

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

VILLA, gebouwd in Eclectische bouwtrant in 1882 naar het ontwerp van E. Verschuyl, vrijstaand gesitueerd op een terrein met een glooiend verloop aan de zuidoostzijde van de Van Hengellaan in het villapark de Trompenberg.

Omschrijving

Villa, opgetrokken op een vrijwel rechthoekige plattegrond met een kleine aanbouw aan de noordoostzijde en terras aan de zuidoostzijde, bestaande uit souterrain, begane grond, verdieping en zolderverdieping onder afgeknot schilddak met de noklijn evenwijdig aan de weg waarop aansluitend het zadeldak van de topgevels aan de noordoostzijde met de noklijn haaks op de weg. De dakvlakken zijn bedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De gevels zijn wit gepleisterd. De hoeken van de gevels worden geaccentueerd door blokpilasters. De gevels van het souterrain zijn tussen de vensters voorzien van rustica panelen, de gevels ter hoogte van de begane grond zijn voorzien van schijnvoegen en op de verdieping bevinden zich gladde panelen tussen de vensters. De kozijnen bevatten zowel stolp- als schuifvensters. Onder de daklijst bevinden zich gladde en rustica panelen. Onder de vensters van de begane grond en de verdieping zijn gladde panelen aangebracht. De ontlastingsbogen zijn ingekerfd. Aan de zuidoostzijde is de gevel ter hoogte van het souterrain opgetrokken in grote ruwe brokken steen. De gevels worden horizontaal geleed door cordonlijsten.

De voorgevel (NW) bevat een risalerende toren van drie bouwlagen hoog die wordt afgesloten door een hoog opgaand schilddak met brede geprofileerde daklijst en bedekt met shingles. Het souterrain bevat een klein venster met diefijzer, de begane grond een kruisvenster met brede geprofileerde middenstijl onder kroonlijst. Het kruisvenster op de verdieping wordt afgesloten door een kroonlijst en een fronton. Op de zolderverdieping worden twee vierruits rondboogvensters geflankeerd door pilasters, steunend op consoles. De dakkapel aan de noordoost- en zuidwestzijde wordt geflankeerd door voluten en afgesloten door een fronton met piron. Rechts van de toren bevindt zich een drie vensterassen breed volume. De middelste as risaleert en wordt afgesloten door een zadeldak. In deze risaliet bevindt zich op de begane grond de dubbele toegangsdeur met bovenlicht, bereikbaar via een hardstenen trap van zeven treden met brede hardstenen leuningen. De risaliet komt ter hoogte van de begane grond verder naar voren dan op de verdieping, waar zich een smal balkon met open houten balustrade bevindt, bereikbaar via openslaande deuren met bovenlicht. Op de zolderverdieping bevindt zich een venster. Links en rechts van de risaliet zijn zowel op de begane grond als op de verdieping vensters met luiken geplaatst. Links van de toren wordt een topgevel afgesloten door een zadeldak. Op elke bouwlaag is een venster geplaatst, verschillend van grootte maar wel recht boven elkaar. Alleen het venster op de begane grond is niet voorzien van luiken.

De linker zijgevel (NO) bevat een middendeel, geflankeerd door bloklisenen, dat uitloopt in een topgevel onder zadeldak. In het souterrain is een dubbele deur geplaatst, op elke bouwlaag een venster. Links van het middendeel bevindt zich een aanbouw, reikend tot vlak onder de verdiepingscheiding. De schoorsteen is zichtbaar in de gevel. Links daarvan is op de verdieping een schuifvenster geplaatst. Rechts van het middendeel bevindt zich op de begane grond en de verdieping een venster.

De rechter zijgevel (ZW) bevat links en rechts een koekoek. De vensters zijn voorzien van diefijzers. Op de begane grond en de verdieping zijn twee vensters geplaatst, voorzien van luiken. Het asymmetrisch geplaatste rechter venster op de begane grond onderscheidt zich door een vast en schuifbaar negen-ruits gedeelte en één luik.

De achtergevel (ZO) bevat rechts een risaliet onder zadeldak. Het geveldeel ter hoogte van het souterrain en de begane grond is boogvormig uitgebouwd tussen pilasters. Op de begane grond zijn drie getoogde vensters aangebracht, op de verdieping twee gekoppelde schuifvensters met luiken. Op de zolderverdieping is een dubbel venster aangebracht. Links van de risaliet komt het souterraingedeelte ver naar voren waarop een terras is gesitueerd, bereikbaar via een trap van grote, ruwe brokken steen. Het grootste gedeelte van de gevel boven het terras strekt zich over drie bouwlagen uit. Geheel links is een gedeelte twee lagen hoog, waarin zich vensters bevinden. Op de verdieping en de zolderverdieping is een balkon aangebracht, bereikbaar via deuren.

Waardering

De villa is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in Eclectische bouwtrant uit het laatste kwart van de negentiende eeuw en als onderdeel van de ontstaansgeschiedenis van villaparken, gesitueerd in het villapark de Trompenberg.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVan Hengellaan21217 ASTrompenbergHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis
Neeoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapSociale zorg, liefdadigheidBejaardentehuis

vanaf 1937

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumQ1049

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismestijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18821882exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Verschuyl, E ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur