Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
522847
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Heideveld
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
10 mei 2002
Kadaster deel/nr: 
82847/141
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
142089 - 469389

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

CHALET "Heideveld", gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw in Chalet-stijl, waarschijnlijk naar het ontwerp van J.F. Klinkhamer, vrijstaand en op een verhoging in het terrein gesitueerd op de hoek van de Soestdijkerstraatweg en de Curacaolaan, omgeven door een tuin met hoge bomen.

NB: Het pand heeft thans kunststof ramen.

Omschrijving

Rijk versierd houten chalet, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met serre aan de zuidoostzijde, ter hoogte van een bouwlaag en een kapverdieping onder een ver overstekend zadeldak op gesneden schoren en met de noklijn evenwijdig aan de weg, bedekt met rode tuiles-du-Nord. Het overstek wordt ondersteund door gesneden stijlen met schoren. Het houtwerk bestaat uit horizontale delen, waarbij de gevels worden geleed door stijl- en regelwerk, waarbinnen twee paneel-banden met vertikale delen ter hoogte van de plint en de verdiepingscheiding. Het houtwerk is bedekt met een laag grofkorrelige pleister. De noordwestgevel (zijde Curacaolaan) is ter hoogte van de verdieping iets risalerend waarbij de paneel-band op gesneden consoles rust. De gevel is drie vensterassen breed en bevat op de begane grond in elke as een venster, terwijl op de verdieping de middenpartij openslaande deuren met zijvensters bevat waarvoor een houten balkon met gesneden balustrade op schoren. De hoekpijlers van de balustrade zijn door middel van gesneden stijlen verbonden met de daklijst, waaronder panelen met uitgesneden draken en waarop een gesneden dakbekroning. Panelen met uitgesneden voorstelling ook op de hoeken onder de overstek.

De zuidwestgevel bevat de toegangsdeur met zijvensters onder een luifel met zadeldakje met gesneden daklijst, terwijl boven de bovenlichten een vensterstrook met hoefijzerboogmotieven is aangebracht, doorlopend over de noordwestzijde van de naastgelegen risalerende topgevel. Links een venster, rechts de risalerende topgevel onder overstekende steekkap met kleine panelen met uitgesneden draken en op elke bouwlaag een vensterpartij van drie draairamen. In het dakvlak een lange en smalle dakkapel met vier vensters. De noordoostgevel (zijde Soestdijkerstraatweg) bevat twee gevelopeningen waarboven de overstek over de loggia een zadeldakje heeft. In het dakvlak een lange en smalle dakkapel.

De zuidoostgevel bestaat uit twee topgevels, verbonden door vensters onder een horizontale afdekking. De topgevels hebben een dakbekroning. Op de begane grond links een serre, rechts uit het midden een deur, rechts een venster. Op de verdieping in de rechter topgevel een vensterpartij van drie vensters.

In het interieur zijn originele onderdelen aanwezig, onder meer de houten plafonds met decoratieve casettenverdeling en de trapbalustrade, deuren en kozijnen.

Waardering

Het houten chalet "Heideveld" is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische, alsmede typologische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een rijk versierd houten chalet met originele interieuronderdelen uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaCuraçaolaan1A1213 VJSportparkHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumD3274

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Chalet-stijlstijlzuiver

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Chalet

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18751900globaalvervaardiging