Hilversum D 3346
Soestdijkerstraatweg 90, 1213 XH te Hilversum

Inleiding

VILLA, gebouwd in 1912 in Um 1800-stijl naar het ontwerp van J. London, vrijstaand en beeldbepalend gesitueerd aan de zuidzijde van de Soestdijkerstraatweg.

Omschrijving

In opzet symmetrische en van een rijke versiering voorziene villa, gebouwd op rechthoekige plattegrond ter hoogte van een bouwlaag en een kapverdieping en zolderverdieping onder een hoog opgaand schilddak met zeeg, bedekt met grijze leipannen en met twee geprofileerde schoorstenen op de nok onder zinken tentdaken met piron. De ver overstekende daklijst rust op gesneden consoles. De grote vergaarbakken zijn decoratief uitgevoerd. De gevels zijn wit gepleisterd en worden horizontaal geleed door cordonlijsten ter hoogte van de plint en onder de daklijst. De versieringen, waaronder festoenen en Ionische kapitelen, zijn in stucwerk uitgevoerd. Boven de houten openslaande deuren en stolpvensters onder bovenlichten met roedenverdeling, is een rechthoekige cassette in het stucwerk aangebracht.

De voorgevel (N) wordt vertikaal geleed in vijf traveeën door middel van lisenen met Ionische kapitelen en bevat een middenrisaliet die de daklijst doorbreekt. De dubbele toegangsdeur met smalle zijlichten onder een boogvormig bovenlicht, is bereikbaar via drie hardstenen treden. Achter het glas van de deuren en de zijlichten is een ijzeren hekwerk aangebracht met rozetten. Stervormen zijn tevens aangebracht op de kruisingen van de roeden van het bovenlicht. Een festoen hangt tussen de kapitelen van de lisenen. De daklijst loopt gebogen boven een ovaalvormig venster met glas-in-loodraam met gebrandschilderd glas. Ter hoogte van de kapverdieping is de risaliet uitgevoerd in baksteen en bevat een driedelig venster en gestucte basementen en kapitelen van de lisenen, cordonlijst en afwerking van de gebogen gevelrand. In de zijden van de risaliet ovale vensters. In de andere vier traveeen openslaande deuren achter een ijzeren decoratief hekwerk waarop stucwerk kransen met linten. Links en rechts in het dakvlak een kleine dakkapel.

De linker zijgevel (O) bevat rechts openslaande deuren met luiken naar een klein bordes, omgeven door een borstwering met hardstenen afdekplaten en bollen ter weerszijden van een bakstenen trap van drie treden. Links is het oorspronkelijke ovaalvormige venster vervangen. In het dakvlak een dakkapel met draairamen, lisenen, wangen en een gebogen fronton.

De rechter zijgevel (W) bevat links openslaande deuren met luiken achter een hekje, en rechts een ovaalvormig venster met roeden en tralies, omgeven door festoenen. In het dakvlak een dakkapel.

De achtergevel (Z) heeft een opgetrokken middendeel ter breedte van drie traveeën. In de middelste, risalerende travee, boven een deur en toiletvenster, verlicht een groot glas-in-loodraam met gebrandschilderd glas het trappenhuis. In de linker travee openslaande deuren en op de verdieping een groot venster. Aan de rechterzijde is een aanbouw geplaatst en op de verdieping een driedelig venster. Geheel links bevindt zich een stolpvenster. In het dakvlak twee kleine dakkapellen.

Het interieur van de villa is vrijwel geheel gaaf bewaard gebleven, onder meer bevattend in de oorspronkelijke salon het stucwerk plafond, de ingebouwde kasten aan de noordwand, de marmeren schouw met de afwerking van de schoorsteen, de glazen deuren naar de werkkamer met gecanneleerde lisenen en de open doorgang met gecanneleerde zuilen, het stucwerk plafond met cherubijnen in de werkkamer, de omlijsting van het ovale venster met lisenen en hoofdgestel, de ovale vensters met gebrandschilderd glas in de hall, de deuren naar de vestibule met gebrandschilderd glas, het trappenhuis en het grote venster met gebrandschilderd glas met een voorstelling met schepen, in de eetkamer het stucwerk plafond met goudkleurige zonnestralen, de marmeren schouw met betegeling en de afwerking van de schoorsteen.

Waardering

De villa is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa in Um 1800-stijl met gaaf bewaarde interieuronderdelen uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, gebouwd naar het ontwerp van J. London.

London, J. ; Noord-Holland