Hilversum K 1046
Emmastraat 56, 1213 AL te Hilversum

Inleiding

SCHOOLGEBOUW, genaamd "Alberdingk Thijm College", gebouwd in 1937-1938 in de stijl van het expressionisme naar het ontwerp van N. Andriessen, vrijstaand en beeldbepalend gesitueerd op een terrein aan de zuidwestzijde van de Emmastraat.

Omschrijving

Schoolgebouw opgetrokken op een L-vormige plattegrond met plein aan de achterzijde en latere aanbouwen aan de zuidwestzijde, in gele baksteen op een plint van rode baksteen ter hoogte van twee bouwlagen en een kapverdieping onder samengestelde kap, bedekt met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen. Het schoolgebouw is opgebouwd uit een volume op een rechthoekige plattegrond onder zadeldak met de noklijn evenwijdig aan de weg, waarin gangen, lokalen en een deel van de gymzaal, een dwars daarop geplaatst volume aan de noordwestzijde onder steekkap met de noklijn haaks op de weg, waarin oorspronkelijk de kapel en de gymzaal met kleedkamers, voorzien van een gezamenlijk trappenhuis in een ovaalvormig risalerend volume onder horizontale afsluiting. Aan de zuidoostzijde bevindt zich een haaks geplaatst volume onder steekkap met de noklijn haaks op de weg, waarin de hoofdingang en de oorspronkelijke rectorskamer op de begane grond en de oorspronkelijke bibliotheek op de verdieping. Hierop sluit, schuin naar achteren geplaatst, een hoger volume aan onder steekkap met de noklijn evenwijdig aan de weg, waarin enkele lokalen en de oorspronkelijke docentenkamer op de verdieping. Haaks hierop sluit de fietsenstalling onder schilddak aan. Op het draaipunt bevindt zich het trappenhuis. De boogvormige vensters hebben een omlijsting van oranje baksteen. De vensters en deuren zijn van staal. De onderdorpels zijn bezet met zwarte geglazuurde bakstenen. Betonnen lateien en uitstekende luifels accentueren deur- en vensterpartijen. De muurdammen tussen de vensters zijn uitgevoerd in zwarte baksteen.

De voorgevel (NO) omvat drie delen. Links is de risalerende topgevel ontworpen met terugliggend de hoofdingang in een glazen pui met afgeronde noordoostzijde met ruiten in vertikale loodstrippen, opgenomen in de zuidoostgevel. Het portiek heeft een ver overstekende steekkap met de noklijn haaks op de weg, aan de linkerzijde ondersteund door drie bakstenen pilaren van zwarte baksteen op een muurtje. Het portiek is bereikbaar via een trap met acht treden, gedekt met rode en gele plavuizen. Een gevelsteen vermeldt: "laat niemand uwe jeugd/minachten, maar wees een/voorbeeld voor de geloovigen/24 nov. 1937". Rechts op de begane grond een pui rond de noordhoek, samengesteld uit vensters en een deur aan de noordwestzijde, waartussen muurdammen van donkere baksteen, verbonden door een latei. Op de verdieping een geheel van drie rondboogvensters, gescheiden van de vensters daaronder door middel van een uitstekende latei. In de top een smal rondboogvenster, aan de bovenzijde omgeven door gele baksteen. Aan de noordwestzijde op de verdieping oorspronkelijk een balkon, nu twee dubbele vensters. De gangen in het tweede deel worden door middel van vensterstroken geaccentueerd. Aan de rechterzijde vormt een smalle risaliet onder steekkap en met rond venster de overgang naar de risalerende glazen pui van de gymzaal, waarboven het dakvlak iets verder doorloopt.

De linker zijgevel (ZO) van de risalerende topgevel loopt schuin, zodat een stompe oosthoek ontstaat. De hoog opgaande schoorsteen, direkt achter de ingangspartij, is het dominerende element, links waarvan een deur en enkele vensters in de gevel zijn opgenomen. Een uitstekende luifel op de verdieping boven teruggeplaatste vensters doorsnijdt de schoorsteen. De zuidoostgevel van het hogere volume bevat op de begane grond en de verdieping vensters van de lokalen en links een muurvlak met twee ronde vensters; in de oostgevel een rond venster op de verdieping.

De rechter zijgevel (NW) bevat in de noordhoek een laag portiek met plat dak en rond venster in de rechter zijgevel waarvoor een bloembak werd ontworpen. De ingang geeft toegang tot het trappenhuis in het ovaalvormige volume met rond venster in de noordwestzijde en een vensterreeks onder het overstekende platte dak. De twee in een loggia opgenomen dakkapellen van de voormalige kapel zijn samengesteld uit een middenvenster met toogvormige zijvensters met gekleurde glas-in-loodramen. Aan de zuidoostzijde zijn drie smalle toogvormige vensters met gekleurde glas-in-loodramen in het dakvlak geplaatst.

De achtergevel (ZW) bevat de vensters van de lokalen, opgebouwd op de begane grond uit een benedenvenster onder uitstekende luifel, waarboven het bovenvenster met klapbaar bovendeel en op de verdieping het geheel in een venstervlak uitgevoerd. Lisenen tussen de vensters verbinden de bouwlagen. Geheel links twee ronde vensters, geheel rechts een schuin geveldeel waarin een ingang en een gekleurd glas-in-loodraam dat het trappenhuis verlicht.

In het interieur zijn oorspronkelijke onderdelen aanwezig, onder meer het trappenhuis, plavuizen en tegels.

Waardering

Schoolgebouw "Alberdingk Thijm College" is van algemeen belang wegens architectuur-, cultuurhistorische alsmede typologische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een middelbare school, gebouwd in de stijl van het expressionisme naar het ontwerp van N. Andriessen uit de eerste helft van de 20ste eeuw, beeldbepalend gesitueerd aan de Emmastraat.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Middelbare school