Hilversum K 1488
Bremlaan 2, 1213 SW te Hilversum

Inleiding

WOONHUIS, genaamd "De Mijlpaal", gebouwd voor eigen bewoning met atelier in 1924-1925 in de trant van de Amsterdamse School door J.C. van Epen. Het woonhuis is op enige afstand van de weg gesitueerd op een heuvel aan de westzijde van de Bremlaan in het villapark Bosplein. Het beeldhouwwerk bij de ingang is vervaardigd door G. Hoppen.

Omschrijving

Woonhuis, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond waarvan het westelijke deel iets smaller is, met aanbouw aan de noordzijde, in rode baksteen op een plint van miskleurige klinkers ter hoogte van een bouwlaag en een kapverdieping onder hoge, boven het midden geknikte rieten kap met grote schoorsteen op de nok. De kleine hoekige aanbouw, waarin portaal en trappenhuis, is onder een lagere kap aangekapt. Grote dakkapellen aan de oost-, zuid- en westzijde. De houten vensters hebben horizontale roeden.

De voorgevel (O) bevat op de zuidoosthoek een kozijn met houten hoekkolom, met een dubbel venster aan de oostzijde, aan de zuidzijde een dubbel venster en een deur naar een terras. Op de hoek is een bloembak ontworpen. Rechts is aan de oostzijde eveneens een dubbel venster geplaatst. De houten toegangsdeur bevindt zich in de aanbouw, waar de stoep van klinkers aan de noordzijde wordt geflankeerd door een muurtje, leidend naar het beeld van een knielende man die een bloembak op zijn schouders draagt en waarop in hoog-reliëf "De Mijlpaal" staat. De linker zijgevel (Z) bevat links nog een driezijdige erker en een venster in de zuidgevel van het smallere westelijke deel.

De rechter zijgevel (N) bevat de aanbouw, waarin op de driezijdige noordhoek vlak onder de dakrand, kleine vensters met gekleurde glas-in-loodramen zijn aangebracht. Rechts van de aanbouw een venster, terwijl het iets smallere westelijke deel vanaf de noordzijde bereikbaar is via een deur.

De achtergevel (W) bevat op de hoeken van het smallere deel steunbeerachtige pilasters. In het gevelvlak is een venster geplaatst.

In het interieur zijn originele onderdelen aanwezig, onder meer de ingebouwde kasten.

Waardering

Het woonhuis "De Mijlpaal" met interieuronderdelen en beeldhouwwerk van G. Hoppen is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een woonhuis in de trant van de Amsterdamse School, gebouwd voor eigen bewoning en atelier in de eerste helft van de twintigste eeuw naar het ontwerp van J.C. van Epen, gesitueerd op een heuvel in het villapark Bosplein.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis tevens atelier

Epen, J.C. ; Noord-Holland